MOTO GP

Po prehitevanjih in trčenjih ne bo več poslušal zbadljivk

Marc Marquez je v Assnu potrdil, da ni le mojster (pre)drzne vožnje. Potrpežljivo je čakal in dočakal novo zmago v elitnem razredu motoGP.
Fotografija: Marc Marquez je poskakoval od veselja, Alex Rins mu je zaploskal. Foto Reuters
Odpri galerijo
Marc Marquez je poskakoval od veselja, Alex Rins mu je zaploskal. Foto Reuters

ASSEAN – Fantastična dirka, ki je zaradi zgoščene kolone motoristov in številnih prehitevanj od starta do cilja bolj spominjala na preizkušnjo moto3 kot na obračun težkokategornikov v elitnem razredu motoGP, je prinesla klasičen razplet. Najhitrejši je bil branilec naslova svetovnega prvaka in vodilni v letošnji sezoni Marc Marquez, čeprav je VN Nizozemske pričakoval celo s črnimi slutnjami.

Najhitrejši v španskem tercetu na zmagovalnem odru je moral dolgo poslušati zbadljivke zaradi skromnega izkupička na dozdajšnjih dirkah v Assnu, kjer je v minulih petih sezonah v kraljevski konkurenci zmagal le leta 2014, in še toliko bolj, ker si ni nikoli pridirkal prvega startnega položaja. To mu je uspelo šele v soboto. "Ves teden sem poslušal grenke opazke in tudi tokrat nisem verjel, da sem lahko najhitrejši na progi, ki ne spada med moje najljubše. Toda očitno se stvari z leti spreminjajo, dokazal pa sem tudi, da lahko osvajam najvišja mesta tako v kvalifikacijah, v katerih si sam na progi, kot v gneči na dirki, ko lahko izkoristiš tudi tekmečeve pospeške in se prisesaš nanje," je poudaril Marquez po četrti zmagi v osmih dirkah sezone, s katero je povečal prednost pred Valentinom Rossijem na 41 točk. In če si je v dozdajšnjih nastopih pogosto prislužil kritike zaradi predrzne vožnje, so mu na Nizozemskem morali čestitati zaradi taktične dovršenosti.

Rinsov podvig kariere

"Vedel sem, da nas bo oviral močan veter in da se ne kaže prezgodaj naprezati za večjo prednost. Odločil sem se za potrpežljivo vožnjo, v prehodnem obdobju pa se je razvila ogorčena bitka med osmimi, devetimi dirkači, ki smo se prehitevali vsevprek. Stavil bi, da med nami ni bilo nikogar, ki bi jo odnesel brez prask in vsaj rahlega trčenja. Prihranil sem gume in v zavetrju pričakal priložnost za odločilni napad pet krogov pred ciljem. Kljub majhni končni prednosti je bila zmaga zanesljiva, najpomembnejše pa je, da mi je prinesla novih 25 točk," je pojasnil junak dneva, potem ko je v prvi polovici vodil Jorge Lorenzo, zmagovalec prejšnjih dveh preizkušenj v Mugellu in Barceloni, občasno pa so se v ospredje prebili še Andrea Dovizioso, Maverick Viñales in lanski zmagovalec VN Nizozemske Rossi, a na koncu so vsi zaostali za Alexom Rinsom, ki se je z osvojitvijo drugega mesta pred Viñalesom drugič v dveletni karieri v razredu motoGP prebil med najboljšo trojico; letos je bil tretji v Argentini. "Nimam besed. Dirka je bila zelo zahtevna, zame še toliko bolj, saj sem zjutraj začutil močno slabost v želodcu. Na srečo so mi pomagali v mobilni kliniki in v Suzukijevem moštvu. Kar ne morem verjeti, da sem se tako dobro odrezal proti vsem najuspešnejšim v svetovnem prvenstvu, toda imam novo karbonsko šasijo in izboljšan pogonski agregat, s katerim se bom lahko v prihodnje potegoval za podobne uspehe,« je bil vznemirjen 22-letni Katalonec, drugi v končni razvrstitvi razredov moto2 leta 2015 in moto3 dve leti prej. Deveta dirka sezone od skupno 19 bo čez dva tedna na Sachsenringu v Nemčiji.
 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije