NOGOMET

Orli nad baletnike kot Nurmi

Na Finskem prvo dejanje evropske sezone 2022/23, superpokal Real vs. Eintracht.
Fotografija: Hrvaški as Luka Modrić je motor Realove ekipe. FOTO: Molly Darlington/Reuters
Odpri galerijo
Hrvaški as Luka Modrić je motor Realove ekipe. FOTO: Molly Darlington/Reuters

Nepričakovana tekmeca se bosta pomerila nocoj v evropskem superpokalu. Tako Real Madrid v ligi prvakov kot Eintracht Frankfurt v evropski ligi nista sodila med favorite, a sta osvojila najprestižnejši lovoriki v klubskem nogometu. Superpokalna je najmanj cenjena, vendar vseeno dobrodošla v vsaki vitrini in življenjepisu. Tekma v Helsinkih se bo začela ob 21. uri na olimpijskem stadionu legendarnega tekača Paava Nurmija.

Real prihaja na evropski sever v vlogi absolutnega favorita, kot španski prvak, čigar zgodba iz lige prvakov bo še dolgo ostala v spominu. Zasedba Carla Ancelottija se je namreč v osmini finala čudežno rešila proti PSG, v četrtfinalu proti Chelseaju in v polfinalu proti Manchester Cityju, nakar je po bravuroznih obrambah Thibaulta Courtoisa ugnala še Liverpool.

Eintracht je zasedel šele 11. mesto v elitni nemški ligi, a mu je naslov v evropski ligi prinesel nastop med elito. Posebej je odmevala četrtfinalna zmaga na Camp Nouu proti Barceloni s 3:2, Nemci pa so na koncu v finalu po izvajanju 11-metrovk premagali še Glasgow Rangers.

Petarda do odmora

Manjša prednost za Eintracht bi lahko bila ta, da je že vstopil v tekmovalni ritem, toda domači poraz z Bayernom z 1:6 (petarda je v njegovi mreži odjeknila že pred polčasom) je vse prej kot spodbudna popotnica. Real bo branjenje naslova v la ligi začel v nedeljo v Almerii. Ancelotti si je obetal, da mu bo iz PSG uspelo zvabiti Kyliana Mbappéja, vendar se ni izšlo. Za 80 milijonov evrov je iz Monaca dobil njegovega rojaka Auréliena Tchouaménija, 22-letnega defenzivnega igralca zvezne vrste, v obrambno je iz Chelseaja prišel Nemec Antonio Rüdiger. Tudi rubrika odhodi je bolj pusta, Santiago Bernabeu so zapustili že prej odpisani Isco, Gareth Bale, Marcelo, Luka Jović pa je kot prosti igralec odšel v Fiorentino.

Eintracht? Prišel je nekdanji reprezentant Mario Götze, moštvo Oliverja Glasnerja je tik pred zdajci zapustil srbski zvezdnik Filip Kostić, ki se odpravlja k Juventusu. Tudi stavnice nemškim orlom pripisujejo vlogo avtsajderja, kvota, da bo dvignil superpokal, je 4,33 (Real 1,22). Podobno je razmerje v vrednosti ekip (Real 834,5 milijona evrov; Eintracht 246 milijonov).

Če bo Real upravičil vlogo favorita in osvojil peti Uefin superpokal, bo na lestvici prehitel Liverpool ter se na vrhu izenačil z Barcelono in Milanom. Eintracht, sicer zmagovalec pokala Uefa leta 1980, bo prvič nastopil v prvem dejanju evropske sezone. Tekmeca se ne bosta srečala prvič, leta 1960 sta se merila v finalu pokala državnih prvakov, Real pa je pred 127.000 gledalci v Glasgowu zmagal s 7:3 (Puskas 4, Di Stéfano 3). Zdaj je v vlogi Puskasa kapetan Karim Benzema, Di Stéfana hrvaški virtuoz Luka Modrić. Brez zamere, Toni Kroos, Vinicius Junior, Eden Hazard ...

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije