NOGOMET

Olimpiji avgust lani vzel naslov, ga bo Mariboru letos?

Po štirih krogih narobe svet v nogometnem DP. Domžale zadnje, Maribor predzadnji, na vrhu Ljubljančani.
Fotografija:
Odpri galerijo

LJUBLJANA – »Tekma s Triglavom bo najtežja doslej,« je po četrtkovem grenkem evropskem porazu proti Malatyasporu razmišljal Olimpijin trener Safet Hadžić. Ničesar ni prepustil naključju, kljub utrujenosti je proti Gorenjcem izbral najmočnejšo enajsterico in zadel v polno. Olimpija je zmagala.

Velika ligaška tekmeca Maribor in Domžale sta v tej evropsko-ligaški kadrovski kombinatoriki v Murski Soboti in Sežani potegnila krajšo. Olimpija je s tretjo zmago in skupno desetimi točkami zanesljivo na vrhu lestvice, Maribor s tremi na predzadnjem mestu in Domžale z vsega točko na zadnjem. Glas ljudstva in strokovne javnosti sta sicer enotna v tem, da prvenstvo še zdaleč ni odločeno, a minula sezona in predvsem naporen letošnji avgustovski ritem vijoličnih vendarle nakazujeta, da se bo naslov vrnil v Ljubljano. Zakaj?

Lani sta bili poletni vlogi obrnjeni, Olimpija je ves avgust igrala na dveh frontah, Maribor do sredine avgusta. Po štirih krogih je imel Maribor pet točk naskoka pred Olimpijo (10:5), ki se je povrhu otepala z zmešnjavo v lastnih vrstah in menjavami trenerjev. Po točkah je Olimpija letos že debelo prekosila lansko mariborsko prednost, ki so jo vijolični z zmago v prvem ligaškem derbiju v Stožicah povišali na osem točk. Po derbiju je v. d. trenerja zeleno-belih postal Hadžić, ki je Ljubljančane vrnil v zmagoviti ritem. Dirigentsko paličico je po dveh zmagah predal dunajskemu dirigentu Zoranu Barišiću, ki se mu je posrečilo zaostanek za Mariborom zmanjšati na štiri točke. A se je ta ob koncu jeseni znova povzpel na devet točk, kot je znašal na koncu prvenstva.

Kako visok davek bo plačal Maribor?

Na dlani je, da bo avgustovski ritem ključen za tekmovalno prvenstveno negotovost. V mariborskem peklenskem ritmu ne bo niti za dan ali dva premora in se bo v najslabšem primeru zavlekel do zadnjega avgustovskega dne, ko bo v 8. krogu gostoval v Domžalah. Vijoličnim prav nič ne bo prizaneseno, saj bo za nameček prav po derbiju dna lestvice napočil dvotedenski odmor zaradi reprezentančnih tekem v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2020. Šele tedaj se bodo lahko Mariborčani osvežili in napolnili baterije za jesenski finiš. Toda pozor! Uvrstitev v ligo prvakov ali evropsko ligo bi Mariborčanom resda podaljšala evropsko sezono v december in napolnila klubsko blagajno, posledice pa bi čutili v domačem prvenstvu.

Ligaška razmerja sil so po vsega 360 minutah odločno v Olimpijin prid. Najmočnejši adut zeleno-belih je profil igralcev ter njihovim sposobnostim in potencialom prilagojen model igre. »Mi bomo napadali. Tega se bomo držali, kdor ne bo z nami, bo šel z naše ladje,« je slikovito opisal prihodnost na igrišču (in v moštvu) Hadžić, ki ima vrhunske in za slovensko ligo prehitre posameznike. Skoraj zagotovo se bo tudi Olimpija znašla v krizi, toda največja tekmica bo sama sebi.



Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije