NOGOMET

Oblak z Opico po trofejo

Danes v finalu evropske lige Olimpique Marseille in Atletico Madrid. Slovenski vratar Jan Oblak z Atleticom lovi svoj prvi evropski naslov.
Fotografija: Jan Oblak sproščeno in ambiciozno pričakuje svoj tretji evropski finale. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Jan Oblak sproščeno in ambiciozno pričakuje svoj tretji evropski finale. FOTO: Reuters

LJUBLJANA – Bo Jan Oblak prvi Slovenec, ki bo osvojil lovoriko evropske lige? To vprašanje vznemirja slovenske ljubitelje nogometa, ki bodo danes ob 20.45 zagotovo stiskali pesti za Oblakov Atletico Madrid v finalnem dvoboju z Olimpiqueom iz Marseilla. Slovenski reprezentančni vratar s svojo kakovostjo že spada med velikane svetovnega nogometa, navsezadnje je že drugo leto zapored vratar številka 1 v španski la ligi.

Toda Škofjeločanu manjkajo evropske lovorike. Leta 2014 je v dresu Benfice izgubil finale evropske lige proti Sevilli v Torinu šele po streljanju enajstmetrovk (2:4), leta 2016 pa je v dresu Atletica klonil v finalu lige prvakov v Milanu proti mestnemu tekmecu Realu, spet po izvajanju kazenskih strelov (5:3). Morda bo v nasprotju z italijanskimi velemesti francoski Lyon bolj srečno prizorišče za 25-letnega Oblaka, čeprav bo tekmec z Azurne obale igral tako tekoč na domačem terenu. Spomnimo, Marseille je v tej sezoni EL že imel opravka s slovensko oviro. V play-offu za uvrstitev v skupinski del tekmovanja je moral premagati Domžale (1:1, 3:0), v Stožicah so mu rumeni povzročili obilo preglavic.

Glede na rezultate na evropski sceni v zadnjem desetletju je Atletico favorit za lovoriko, ki jo je že osvojil v letih 2010 in 2012. »Dolgo že nismo zmagali. Prišli smo v finalne boje, a jih nismo dobili. To moštvo mora spet zmagati,« pravi vezist Gabi. Atletico je v zadnjem obdobju izgubil tudi finale lige prvakov 2014, tudi takrat z Real Madridom. Tokrat na igrišču zaradi kazni ne bo trenerja Diega Simeoneja, toda Madridčani tega ne jemljejo kot izrazito slabost.

Na klopi ga bo zamenjal njegov pomočnik, verjetno še bolj temperamentni rojak German Burgos z vzdevkom Mono (Opica), ki je med drugim premagal raka, pel v heavy metal skupini, v karieri vratarja pa si je prislužil prepoved igranja na 11 tekmah, ker je z udarcem v nezavest spravil tekmeca. Simeoneja ne skrbi, da ga ne bo blizu igralcev: »Imamo Burgosa. Nama se ni treba niti pogledati, pa veva, kaj hočeva.« Rdeče-beli največje upe polagajo v prvega zvezdnika, Francoza Antoina Griezmanna, ki ga mediji vztrajno selijo v Barcelono že to poletje, čeprav ima pogodbo z Atleticom do leta 2022. No, od 1. julija bo na voljo za s posebno klavzulo določeno odškodnino 100 milijonov evrov. Še prej želi Griezmann s tovarišem v napadu Diegom Costo odločiti zmagovalca evropske lige.

Olimpique iz Marseilla v tem trenutku nima na voljo niti približno toliko vrednega nogometaša. Prvi zvezdnik je Griezmannov reprezentančni kolega Dimitri Payet, hrbtenico ekipe predstavljajo še vratar Steve Mandanda, štoper Adil Rami, vezist Luiz Gustavo in bočni napadalec Florian Thauvin. Payet je sicer izpustil zadnjo prvenstveno tekmo zaradi težav z mišico.

»Nismo želeli tvegati. Bomo videli, ali bo nared za sredo,« je bil skop Rudi Garcia, trener Olympiquea, zmagovalca lige prvakov leta 1993. Verjetni današnji postavi - Marseille (4-2-3-1): Mandanda; Sakai, Rami, Luiz Gustavo, Amavi; Anguissa, Sanson; Thauvin, Payet, Ocampos; Germain; Atletico (4-3-1-2): Oblak; Filipe Luis, Godin, Savić, Juanfran; Saul, Thomas, Gabi; Koke; Griezmann, Diego Costa. Finale evropske lige bo sodil Nizozemec Björn Kuipers. R. T.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije