KONEC JE

Noro, Rogličevi ekipi uspelo nepojemljivo!

Vuelta neuradno Kussu, Roglič skupno tretji
Fotografija: Sepp Kuss. FOTO: Stephane Mahe, Reuters
Odpri galerijo
Sepp Kuss. FOTO: Stephane Mahe, Reuters

Nizozemec Wout Poels (Bahrain Victorious) je zmagovalec predzadnje, 20. etape kolesarske dirke po Španiji. Na trasi od Manzanares El Reala do Guadarrame je po 207,8 km slavil iz ubežne skupine. Skupno zmago si je danes neuradno že zagotovil Američan Sepp Kuss (Jumbo-Visma), ki mora le še varno končati nedeljsko etapo po Madridu.

Prva tri mesta v skupnem seštevku bodo pripadla nizozemski ekipi Jumbo-Visma. Tako vodilni Kuss kot drugouvrščeni Danec Jonas Vingegaard in tretji slovenski as Primož Roglič so danes objeti ter z zaostankom 10:37 minute za zmagovalcem prevozili ciljno črto najdaljše in zelo razgibane etape ter že dan pred uradnem koncem dirke proslavili velik uspeh.

Roglič sedmič na stopničkah tritedenskih dirk

Kuss bo imel na koncu 17 sekund naskoka pred Vingegaardom ter 1:08 minute pred tretjeuvrščenim Rogličem. Triintridesetletni Kisovčan bo sedmič stal na stopničkah v skupnem seštevku tritedenskih pentelj. Poleg tokratnega tretjega mesta in štirih zmag ima še tretje mesto z Gira 2019 in drugo mesto s Toura 2020.

Jumbo-Visma bo v nedeljo v Madridu hkrati postala prva ekipa, ki je v enem letu dobila vse tri tritedenske preizkušnje. Vse z različnimi kolesarji. Roglič je dobil italijansko, Vingegaard pa francosko pentljo.

Kuss drugi Američan z zmago na Vuelti

Najbolj zvesta skupna točka letošnjih nastopov pa je bil prav Kuss, ki je postal drugi Američan s skupnim slavjem na Vuelti po Chrisu Hornerju leta 2013, skupno pa četrti z zmago na tritedenskih pentljah po Gregu LeMondu (Tour 1986, 1989, 1990) in Andrewu Hampstenu (Giro 1988).

»Zelo sem si oddahnil, potrebujem še nekaj predaha zaradi hitrega zadnjega vzpona. Skoraj smo že na cilju. Vse smo imeli pod nadzorom, celotna ekipa je ves čas narekovala ritem in bila sijajna. Primož je opravil veliko dela zame na zadnjem vzponu in nato ves čas vlekel še na ravnini skupaj z Jonasom. Tega si nisem nikoli predstavljal,« je bil za organizatorje po koncu etape skromen 29-letni Kuss.

Pričakovano so danes priložnost za etapno zmago dobili ubežniki. Teh je bilo v ospredju kar 31, med njimi tudi Belgijec Remco Evenepoel (Soudal-Quick Step), ki pa je bil na koncu za las prekratek, da bi prehitel Poelsa. Tretje mesto v etapi je pripadlo domačinu Pelayu Sanchezu (Burgos-BH).

Poels je po naporni etapi z desetimi kategoriziranimi vzponi nato v Guadarrami sprint peterice začel zelo hitro in v zadnjem ovinku presenetil tekmece. Nabral si je več dolžin kolesa prednosti, lovil pa ga je Evenepoel, ki je s silovitim sprintom na koncu le za las zaostal za izkušenejšim Nizozemcem.

»Sem kot steklenica vina, starejši kot sem, boljši sem. Izjemno je, poleg tega sem v predzadnji etapi premagal Evenepoela, Solerja in ostale. Najprej sem skušal biti v njegovem kolesu, a so se obotavljali. Dejal sem si, da jih lahko presenetim. Nabral sem si nekaj prednosti po ovinku, nato sprintal na vso moč in izšlo se je kar dobro,« je dejal Poels, zdaj zmagovalec 23. dirk v karieri.

Najboljši so ciljno črto prečkali več kot deset minut v ozadju, Roglič je bil 34. z zaostankom 10:37 minute. Ob njem sta bila še Vingegaard in Kuss. Danes je trojica Jumbo-Visme sicer zavoljo lepše priložnosti za fotografiranje v cilju izgubila nekaj časa proti ostalim tekmecem v razvrstitvi.

»To je bil zelo poseben trenutek. Da se lahko tako sprostiš v zadnjem kilometru razgibane etape skupaj z moštvenima kolegama ... Še vedno nisem dojel vsega skupaj,« je še o skupnem prečkanju ciljne črte dejal Kuss.

Med preostalimi Slovenci je najvišje končal Jan Tratnik (Jumbo-Visma) na 76. mestu. Domen Novak (UAE Team Emirates) in Matevž Govekar (Bahrain Victorious) sta skupaj ciljno črto prečkala na 137. oziroma 138. mestu. Skupno bo Tratnik Vuelto bržčas končal na 39. mestu, Novak na 134. in Govekar na 135.

V nedeljo bo na sporedu le še zadnja etapa v Madridu, ki pa bo namenjena predvsem proslavljanju in sprinterskem obračunu ob koncu 101,5 km dolge trase med Hipodromom Zarzuela in središčem Madrida.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije