SMUČARSKI SKOKI

Naši orli na stopničkah

Slovenski smučarski skakalci tretji na ekipni tekmi v Oslu.
Fotografija: Žiga Jelar. FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Žiga Jelar. FOTO: Marko Feist

Norveška (997,4 točke) je dobila ekipno tekmo za svetovni pokal v smučarskih skokih v okviru norveške turneje Raw Air. Na sloviti skakalnici na Holmenkollnu so domačini premagali druge Nemce (960,9) in tretje Slovence (954,2), ki so v zadnjih dveh skokih ohranili prednost pred Poljaki in Japonci.

Zmago so si predvsem s konstantnimi in z dolgimi skoki zagotovili domačini, ki so nad Oslom zanesljivo ugnali druge Nemce in postali četrta reprezentanca z zmago na ekipnih tekmah v tej sezoni. Prvo v Wisli so dobili Avstrijci, v Klingenthalu so bili najboljši Poljaki, zadnji dve preizkušnji v Zakopanah in Lahtiju pa so dobili Nemci.

Varovanci glavnega trenerja Gorazda Bertonclja so s tretjim mestom še tretjič zaporedoma stali na odru za zmagovalce. V Lahtiju so bili drugi, v Zakopanah pa tretji.

Najbolj se je od slovenskih predstavnikov izkazal Žiga Jelar, ki bo predstavljal vroče slovensko orožje za nedeljsko posamično tekmo. V prvi skupini je obakrat skočil zelo dobro, njegov prvi skok, ki je meril 134,5 metra, pa je bil sploh najdaljši na ekipni tekmi. Z drugim se je Poljakom, ki so takrat držali tretje mesto, približal na vsega 0,7 točke.

V drugi skupini je Timi Zajc s 122 metrov in 126,5 metra dolgima skokoma Slovenijo znova dvignil na stopničke, 6,3 točke pred Japonsko in 9,1 točke pred Poljaki. Anže Lanišek in Peter Prevc v prvi seriji nista skočila najbolje, vtis pa sta močno popravila v drugo.

Lanišek je s 130 metrov dolgim skokom ohranil tretje mesto ter 5,3 in 5,8 točke prednosti pred Poljsko oziroma Japonsko. Prevc je v boju z Rjojujem Kobajašijem in Dawidom Kubackim zadržal večino prednosti s 133 metrov dolgim skokom in Sloveniji prinesel mesto na odru za zmagovalce.

Obe tekmovalni seriji sta šteli tudi v seštevek norveške turneje Raw Air, na kateri po treh serijah vodi Nemec Constantin Schmid pred Norvežanom Mariusom Lindvikom. Tretji je Žiga Jelar, ki za vodilnim zaostaja vsega točko in pol. Razlike so sicer med vodilnimi zelo majhne.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije