VROČE BO

Messi z duhom Maradone

Argentina po drugi finale SP v osmih letih. Lionel Messi pričakuje težko tekmo.
Fotografija: Lionel Messi je s soigralci Nizozemce zlomil šele po enajstmetrovkah. FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters
Odpri galerijo
Lionel Messi je s soigralci Nizozemce zlomil šele po enajstmetrovkah. FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters

Štiri tekme, štiri zmage – to je statistika Argentine v polfinalih svetovnega prvenstva, toda v zadnjih dveh primerih v letih 1990 in 2014 so gavči v finale napredovali šele po izvajanju enajstmetrovk. Tem se bodo po strelih z bele pike, ki so odločili letošnji četrtfinale proti Nizozemski, Lionel Messi in soigralci vendarle poskušali izogniti.

Branilec Manchester Uniteda Lisandro Martinez je neutolažljivo jokal, ko se je pred kamerami argentinskih televizij spominjal dramatičnega razpleta četrtfinalnega obračuna z Nizozemci. To je bil ganljiv in hkrati pretresljiv dokaz pritiska, ki vlada v taboru Argentine na sleherni tekmi, drevi pa na pragu uvrstitve v finale seveda ne bo nič lažje.

»Tekma s Hrvaško bo izjemno težka. Dokazali so, da so izjemna reprezentanca, na trenutke so bili v četrtfinalu precej boljši od Brazilcev. Imajo zelo talentirane nogometaše, še posebno na sredini igrišča, tudi njihov selektor je že dolgo na položaju in odlično se poznajo,« ni skrival spoštovanja do tekmecev kapetan Messi, s štirimi goli drugi strelec mundiala. Zvezdnik Paris Saint-Germaina bi bitko za zlati čevelj s klubskim soigralcem Kylianom Mbappejem (Francija, 5) seveda v hipu predal, če bi to pomenilo, da bi v finalu dvignil cenjeni zlati pokal za naslov svetovnega prvaka.

Čutijo Diegovo prisotnost

Messi je že večkrat poudaril, da čuti tudi prisotnost legendarnega Diega Maradone, čigar druga obletnica smrti je zaznamovala priprave na ključno tekmo skupinskega dela z Mehiko, ki je sledila nepričakovanemu porazu s Savdsko Arabijo. Od takrat so Argentinci na vsaki tekmi dosegli po dva gola, Messijev zadnji z bele točke proti Nizozemcem pa je bil jubilejni 10. na mundialih, s čimer se lahko v zgodovini argentinske reprezentance pohvali zgolj še Gabriel Batistuta.

Selektor Lionel Scaloni ima pred spopadom s Hrvati kar precej skrbi – bočna branilca Marcos Acuña in Gonzalo Montiel zaradi rumenih kartonov ne bosta smela igrati, si pa je veliko breme s pleč odvrgel Lautaro Martinez, kritizirani napadalec milanskega Interja, ki je uspešno izvedel odločilno enajstmetrovko v četrtfinalu in bi lahko celo začel drevišnjo tekmo s svetovnimi podprvaki, toda verjetno zgolj v primeru, da Angel Di Maria na desnem boku ne bo povsem nared. Nekaj težav je imel sicer tudi vezist Rodrigo De Paul. Podobno kot Hrvati Dominika Livakovića tudi Argentinci v zvezde kujejo svojega vratarja Emiliana Martineza in seveda ne morejo pozabiti ponižanja z 0:3, ki so ga ognjeni z Luko Modrićem na čelu priredili njihovi reprezentanci v skupinskem delu mundiala v Rusiji leta 2018, zato bi lahko Scaloni presenetil tudi z dodatnim vezistom.

»Primerjave s tekmo v Rusiji so brezpredmetne. Ne bomo odstopali od našega sloga, seveda pa ga bomo, kot vedno, prilagodili tudi tekmecu. Modrić? Tisti, ki imajo radi nogomet, si želijo takšne igralce videti na igrišču, je pa vzor tudi zunaj igrišč,« se moči Hrvatov in njihove prve violine zaveda Scaloni.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije