SKOKI

Lanišek: Stopničkam se ne gleda v zobe

Domžalski skakalni as včeraj zaostal le za Poljakom Dawidom Kubackim. V Titisee-Neustadtu se je izkazala tudi olimpijska prvakinja Urša Bogataj.
Fotografija: Anže Lanišek (na sredini) je imel znova razlog za veselje. FOTO: Markku Ulander/Reuters
Odpri galerijo
Anže Lanišek (na sredini) je imel znova razlog za veselje. FOTO: Markku Ulander/Reuters

Slovenski skakalni as Anže Lanišek se razvija v pravega šampiona. Po petkovem zmagoslavju je moral včeraj v Titisee-Neustadtu priznati premoč le poljskemu nosilcu rumene majice Dawidu Kubackemu in tako v tej sezoni svetovnega pokala nanizal še četrto uvrstitev na oder za najboljše. Uspešen dan na napravi Hochfirstschanze je že pred tem s tretjim mestom napovedala Urša Bogataj.

»Za mano je super vikend! Svoj nastop na tokratni tekmi bi ocenil s solidno osmico. Ni bilo vse tako, kot bi si želel, toda stopničkam se ne gleda v zobe,« je poudaril Lanišek (132,5 m in 138,5 m), potem ko je zaostal le za izjemnim Kubackim (139,5 m in 143 m), ki je v obeh serijah odjadral najdlje med vsemi. Na slovesni razglasitvi se jima je pridružil še avstrijski svetovni rekorder Stefan Kraft (131 m in 141,5 m).

Ob 26-letnem članu SSK Mengeš, ki v skupni razvrstitvi ostaja odličen drugi, so od slovenskih reprezentantov svoje bere točk obogatili tudi Peter Prevc (14.), Lovro Kos (16.) in Žiga Jelar (20.), ki je v spomin na preminulo prijateljico skakal s črnim trakom. Prekratka za finale pa sta bila Timi Zajc (32.) in rekorder skakalnice Domen Prevc (34.). Naslednji preizkušnji bo konec tedna gostil Engelberg.

Vesela, da je zraven

V slovenskem ženskem taboru so na peti tekmi sezone vendarle dočakali prve stopničke v svetovnem pokalu. Z njimi je na napravi Hochfirstschanze navdušila (dvakratna) olimpijska prvakinja Urša Bogataj. »Vesela sem, da sem tokrat na tekmi prikazala dva kar v redu skoka in da sem lahko zraven,« je bila po uspešnem nastopu kratka in jedrnata 27-letna članica ljubljanske Ilirije, ki dan prej ni dobila priložnosti na preizkušnji mešanih ekip, na kateri je slovenska četverica pristala na četrtem mestu.

Po uvodni seriji je bila Bogatajeva s skokom, dolgim 129 metrov, druga, v finalu, v katerem je bila še štiri metre daljša, pa jo je za 2,8 točke prehitela Norvežanka Silje Opseth (129 m in 134 m). Zmago, jubilejno deseto med elito, je zasluženo slavila Nemka Katharina Althaus (130 m in 137 m), ki je bila obakrat najboljša med vsemi tekmovalkami. Z novim podvigom je z vrha skupne razvrstitve zrinila dotlej vodilno Avstrijko Evo Pinkelnig, ki se je morala včeraj sprijazniti s sedmim mestom; tik pred njo se je prebila tudi šestouvrščena Nika Križnar (128 m in 132 m).

»Šele finalni skok je bil takšen, kot sem si ga želela, medtem ko je šel prvi – povedano po domače – v rože. To še ni tisto, kar si želim. Pogrešam užitek,« je pojasnila 22-letna skakalka SSK Norica Žiri, ki se je zelo razveselila stopničk svoje reprezentančne kolegice in prijateljice Bogatajeve, za katere je glavni trener slovenske ženske vrste Zoran Zupančič dejal, da so kakor obliž na rano. Nove točke sta si priskakali tudi Ema Klinec (12.) in Nika Prevc (28.), brez njih pa je znova ostala Maja Vtič (32.).

Naslednji preizkušnji bosta 28. in 29. t. m. v Beljaku, kjer se bo začela silvestrska turneja, ki se bo nato 31. t. m. nadaljevala in na novega leta dan sklenila na Ljubnem. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije