ŠPORTNO PLEZANJE

Janja iz šole spet na tekme

Svetovna elita športnih plezalcev bo danes osvajala steno v središču Ljubljane. Na Triglav The Rocku tudi domača zvezdnika Jernej Kruder in Janja Garnbret.
Fotografija: Jernej Kruder in Janja Garnbret sta poroka za plezalni spektakel v središču Ljubljane. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Jernej Kruder in Janja Garnbret sta poroka za plezalni spektakel v središču Ljubljane. FOTO: Blaž Samec

LJUBLJANA – Priznajmo, pet tisoč evrov nagrade za balvanskega plezalca in plezalko, ki bosta na koncu najboljša v steni na Kongresnem trgu v Ljubljani, gre za prireditev Triglav The Rock s finalom danes ob 20. uri, je za to športno panogo lep znesek. Še več, nagradni sklad z lanskega prvenca tekmovanja, bil je 14.000 evrov, je letos zvišan na dvajset tisočakov.

Balvansko plezanje Triglav The Rock sicer ne spada v sklop svetovnega pokala, naporna azijska turneja je sicer kar nerodno prekinjena za dva tedna, bo pa v slovenski prestolnici med tujo elito plezal tudi vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala Jernej Kruder. »Vsako tekmo jemljem enako resno, ali gre za točke ali ne. Ne bi se obremenjeval z rezultati, to se je največkrat izkazalo za slabo. Če bom odplezal sproščeno, potem morebiti tudi zmaga ni tako daleč oziroma bo lažja. Zaradi uspehov v svetovnem pokalu pa lahko rečem, da sem letos malce bolj sproščen, morebiti ravno zaradi tega, ker sem dal prednost skalnemu plezanju. V skali sem plezal dosti bolj motivirano kot na treningih na umetnih stenah. Vsako tekmo jemljem za zabavo, videti je, da je ravno ta sproščenost privedla k temu, da sem vsako tekmo odplezal zelo dobro, štirikrat prišel v finale, o čemer si prej nisem upal niti sanjati,« je Jernej Kruder sproščeno samozavesten.

Naša šampionka Janja Garnbret pa je v zadnjem času bolj kot plezalne stene drgnila šolske klopi oziroma prebirala učno gradivo za maturo. »Lepo si je vzeti malce oddiha od šole in spet tekmovati. V šoli imam maturo pripravljeno, tako da imam zdaj nekaj časa zase in še za katere druge stvari. Seveda pa je naporno,« je povedala dijakinja športnega oddelka Gimnazije Velenje. Garnbretova je lani na Triglav The Rocku sicer zmagala.

»Lahko se izpovem, bom sproščena, plezala bom brez pritiska in dala vse od sebe, pričakovanj nimam. Nikoli v začetku sezone svetovnega pokala v balvanih ne pokažem tistega, kar po navadi prikažem sredi sezone. Letos pa sem bila res vesela, da sem bila že druga in nato tudi že kar zmagala. Super je, da je v Ljubljani takšen nagradni sklad, vsi skupaj si zaslužimo, da tudi nekaj dobimo od tega. To sicer ni moja motivacija, tekma sama po sebi je dovolj, a je vseeno lepo,« je veselo pripovedovala Janja Garnbret, od Slovenk pa bo letos na rockovskem Triglavu plezala še Katja Kadić.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije