ROKOMET

Branila bo tudi za Peleja

Krim jutri z Bietigheimom, Barbara Arenhart pričakuje prvo zmago v Tivoliju.
Fotografija: Barbara Arenhart je hitro postala zaščitni znak Krima. FOTO: Anže Malovrh, Kolektiff
Odpri galerijo
Barbara Arenhart je hitro postala zaščitni znak Krima. FOTO: Anže Malovrh, Kolektiff

Če je bila v prejšnji sezoni številka 1 v vratih rokometašic Krima Mercatorja Jovana Risović, ta vloga zdaj pripada Barbari Arenhart. Brazilka pri 36 letih kaže najbolj stabilno formo med izbrankami Dragana Adžića, ki se krčevito borijo za uvrstitev v izločilne boje lige prvakinj. Ena ključnih tekem bo jutri ob 16. uri, ko bo v dvorani Tivoli gostoval nemški prvak Bietigheim.

Arenhartova je bila 4. oktobra 1986 rojena pod potepuško zvezdo v brazilskem mestu Novo Hamburgo. Od leta 2007, ko je prišla v Evropo, je prepotovala dobršen del stare celine. Igrala je v Španiji, na Norveškem, v Avstriji, Romuniji, na Danskem, Madžarskem in Črni gori, naposled jo je pot pripeljala v Ljubljano. Krim sezone ni začel po željah, po devetih tekmah od 14 je še vedno na sedmem mestu, ki ne prinaša napredovanja. Zelo pomembna je bila zadnja zmaga pri Brestu, ki ne bo veljala nič, če je krimovke ne bodo potrdile proti Bietigheimu, s katerim so jeseni v Nemčiji izgubile.

»Vedele smo, da bo to zelo težka skupina. Vse se hitro spreminja in vse je še mogoče. Mi smo v veliko boljšem stanju kot na začetku sezone, odslej bo za nas vsaka tekma kot finale. Pripravljene smo na borbo,« je odločna Arenhartova, ki si obeta prvo zmago v Tivoliju, kjer je bilo nazadnje po porazu z Odensejem ob druženju z navijači precej kislih nasmeškov: »Tako mi kot naši navijači si zaslužijo zmago v Tivoliju, storili bomo vse, da jo dosežemo.«

Kot rečeno, prihaja iz mesta Novo Hamburgo na skrajnem jugu Brazilije in tudi njen priimek ne deluje prav nič latinsko. »V mojih očeh je majhno mesto, toda s 350.000 prebivalci je večje od Ljubljane. Ni prestolnica naše zvezne države (Rio Grande do Sul; op. p.), je pa blizu Porta Alegreja. Ustanovili so ga nemški priseljenci, nemška kultura je močno prisotna,« je pojasnila Arenhartova.

Rokomet št. 1 v šolah

Nemški rod je ni pripeljal k rokometu. »Verjeli ali ne, v Braziliji je rokomet najbolj priljubljen in razširjen šport v šolah, tudi bolj od nogometa. Nimamo pa klubov, da bi lahko nadaljevali kariero, zato moramo v Evropo,« pove sogovornica, ki je igrati začela pri 11 letih.

Lahko se pohvali z zlato kolajno na svetovnem prvenstvu leta 2013. Tudi letos bo mundial v Skandinaviji, prihodnje leto pa OI v Parizu. »Že dlje razmišljam, da bi končala reprezentančno pot, vendar ne morem. Še vedno uživam. Pogovarjale smo se, da bo letos 10 let od našega naslova in kako lepo bi bilo ponoviti čudež. Pariz 2024 pa je že tako blizu, da se splača počakati.«

Brazilce je pred kratkim pretresla smrt Peleja, Arenhartova ni izjema. »Nisem jokala, je bila pa velika izguba za našo državo, v kateri primanjkuje vzornikov. Pred njim je bil takšen Ayrton Senna. Pele je navdihnil mnogo generacij. Nastala je velika praznina, ki jo bo težko zapolniti,« je glavo sklonila Arenhartova, ki bo jutri branila tudi za nogometnega kralja. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije