ODBOJKA

Želijo si slovensko zoro pred japonskim vzhajajočim soncem

Odbojkarji za uvod SP v Italiji ugnali Dominikansko republiko.
Fotografija: Klemen Čebulj je prebil blok Dominikancev, upa, da bo tudi japonskega. FOTO: FIVB
Odpri galerijo
Klemen Čebulj je prebil blok Dominikancev, upa, da bo tudi japonskega. FOTO: FIVB

FIRENCE – Slovenska odbojkarska reprezentanca je s svojo sploh prvo tekmo na svetovnih prvenstvih, letošnje poteka v Italiji in Bolgariji, opravila zmagovito. V Toskani je s 3:1 (-22, 13, 13, 17) padla Dominikanska republika, varovanci selektorja Slobodana Kovača pa se bodo danes merili z naslednjim odbojkarskim sovragom, v dvorani Nelson Mandela Forum jih od 17. ure čaka boj z Japonci.

Proti karibski izbrani vrsti je bil med Slovenci po točkah najučinkovitejši kapetan Tine Urnaut (18), so pa Kovačevi dvoboj začeli na levi nogi. Pozneje, ko je stekel začetni udarec, so Dominikance prisilili k slabemu sprejemu servisov, dosegli pa so tudi kar trinajst asov.
Klemen Čebulj je prebil blok Dominikancev, upa, da bo tudi japonskega. FOTO: FIVB
Klemen Čebulj je prebil blok Dominikancev, upa, da bo tudi japonskega. FOTO: FIVB

»Od prvega trenutka smo vedeli, da nam ne bo lahko. V slačilnici sem fantom rekel, da bi bilo lažje, če bi z Dominikanci igrali pozneje. Na začetku se želijo vsi pokazati v najlepši luči. V prvem nizu je tudi bilo tako, odlično so servirali, mi pa smo bili v krču, daleč od potrebne ravni. Zdržali smo njihov pritisk, nato aktivirali naše najmočnejše orožje, servis. Igra blok-obramba nam še vedno ni uspevala, to moramo popraviti. Če nam bo uspelo, bomo imeli manj težav,« je povedal selektor Kovač.

»V prvem nizu pri nas ni delovalo praktično nič, pri njih vse. Servirali so dobro, ujeli veliko žog v polju. Nato pa se je, tako kot smo načrtovali, odprlo pri servisu, z njim in nekaj obrambami smo naredili razliko,« je srž zasuka poudaril korektor Mitja Gasparini. »Začetek je bil zelo počasen. Nekako nismo našli prave igre, pritiskali so, nas držali v krču, iz katerega nismo našli poti. Menim, da bomo v naslednjih tekmah igrali veliko bolje,« je dodal srednji bloker Jan Kozamernik.
 

Izkoristiti višino


Naslednji tekmec Japonska je na svetovni lestvici Mednarodne odbojkarske zveze z 12. mestom za enajst mest uvrščena bolje kot Slovenija. A to ne pomeni, da so sicer glede na Slovence telesno precej nižji Azijci proti Kovačevim fantom favoriti. Slovenija se je doslej z deželo vzhajajočega sonca merila dvakrat, vpisala pa zmago in poraz.

»Največja slabost Japoncev je v telesni postavi, tu moramo izkoristiti našo premoč, tako kot smo to storili v finalu lanske svetovne lige. Moramo pa vedeti, da so bili Japonci edina reprezentanca, ki nas je lani premagala v predtekmovanju te lige, kar le kaže, kako nevarni so. Igrajo v postavi, ki je že dlje skupaj, so zelo ambiciozni, pripeljali so francoskega trenerja Philippa Blaina, ki je sicer uradno pomočnik selektorja, a ima glavno besedo. Pred štirimi leti je bil kot pomočnik poljskega selektorja svetovni prvak,« je Kovač opisal karakteristike Japoncev.

»Dobro igrajo, ko imajo dober sprejem, a če je žoga sprejeta slabše, stran od mreže, imajo takoj težave. Zato se bomo morali osredotočiti predvsem na servis ter nato na blok in obrambo,« je še opisal taktiko. »Japonska je močna ekipa, ki ima za seboj veliko več močnih tekem kot mi. Lahko pričakujemo težko tekmo,« je povedal prosti igralec Jani Kovačič

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije