BORILNE VEŠČINE

Že zaradi očeta ne bo dobila batin

Tajda Ratajc neustrašna Slovenka v mešanih borilnih športih. Nekdanja judoistka se spogleduje z nastopom v UFC ali RIZIN.
Fotografija: Tajda Ratajc meri na svetovni vrh. FOTO: Miha Šimnovec
Odpri galerijo
Tajda Ratajc meri na svetovni vrh. FOTO: Miha Šimnovec

LJUBLJANA – Slovenija ima s Tajdo Ratajc svojo predstavnico tudi v mešanih borilnih športih (MMA), ki še najbolj spominjajo na gladiatorske dvoboje. V njih lahko namreč borec svojega tekmeca onesposobi s pravzaprav vsemi možnimi udarci, prijemi in meti, tako da predčasni in nemalokrat brutalni zaključki niso redki.
Tajda Ratajc meri na svetovni vrh. FOTO: Miha Šimnovec
Tajda Ratajc meri na svetovni vrh. FOTO: Miha Šimnovec

Med ženskami so še posebno uspešne tiste borke, ki obvladajo različne vzvode, prav ti pa so tudi najmočnejše orožje 30-letne Celjanke. Nič čudnega, ko pa je Ratajčeva po borilni izobrazbi judoistka, osnov v tem japonskem olimpijskem športu pa se je učila pri enem od najboljših trenerjev na svetu – Marjanu Fabjanu.
 

Čim prej si želi priti na vrh


Tajda ima v svoji statistiki MMA pet zmag, prav vse je dosegla s prekinitvijo. Za šesto zaporedno se bo borila čez osem dni na prireditvi Legends Collide v Kopru, kjer se bo v kategoriji do 53 kg spoprijela z Grkinjo Charikleio Dimitroula. »Pogledala sem si jo na medmrežju in se prepričala, da je bolj nevarna v borbi stoje, kar kažejo tudi njeni rezultati. V obračunih K1 ima 28 zmag in osem porazov, v MMA pa dve zmagi in štiri poraze,« je Ratajčeva povedala o izkušeni Grkinji, ki je s 172 centimetri občutno višja od naše borke.

»Proti njej bom res videti kakor piščanec, a nič ne de. Kako že rečejo? Večji ko si, bolj trdo padeš, mar ne?« je nov uspeh slikovito napovedala 157 cm visoka Celjanka in v smehu pripomnila, da že zaradi očeta Igorja Ratajca, ki jo bo spodbujal s tribun, ne bo dobila batin. Obraz se ji je spet zresnil, ko je začela pripovedovati o pripravah, ki jih je imela pod vodstvom svojih trenerjev za borbe Tomija Šudeta in Jureta Cesarja ter strokovnjaka za telesno pripravo Anžeta Jerta.

»Za menoj so najtežje priprave doslej. V ta šport sem začela namreč vlagati vse, kar imam, da bi čim prej priplezala tja, kamor spadam – na vrh!« je poudarila Tajda, ki se spogleduje z nastopom v kateri od (naj)večjih svetovnih organizacij. »Glavni cilj je seveda preboj v UFC, a še bolj me, če sem iskrena, mika nastop na spektaklu RIZIN, ki tako kot judo izvira iz Japonske,« je slovenska mojstrica mešanih borilnih veščin razkrila, kam meri.

Mimogrede: na prireditvi omenjenega japonskega združenja naj bi se 31. decembra letos boril tudi ameriški boksarski šampion Floyd Mayweather, ki naj bi se v Sajtami udaril z domačim vzhajajočim zvezdnikom kikboksa Tenšinom Nasukavo.
 

Tatami si je delila tudi s Trstenjakovo


Kakor koli že; Ratajčeva resno razmišlja tudi o tem, da bi se odzvala povabilu prijatelja Uroša Jurišiča in se našemu najboljšemu (mešanemu) borcu, ki bo v Bonifiki lovil 10. zaporedno zmago proti Gruzincu Šoti Gvasaliji, pridružila na pripravah v ZDA. »Med nama z Urošem vlada nekakšna bratsko-sestrska ljubezen. Priskrbeti mi bo poskušal borbo v organizaciji Titan FC, katere prvak je,« je omenila Tajda in zaupala, da se zdaj v najtežjih trenutkih spomni napornih treningov, ki jih je imela v celjskem judoističnem klubu Sankaku.

»Fabi je vrhunski trener in še danes močno stiskam pesti za njegove judoistke s Tino Trstenjak na čelu. Štejem si v čast, da sem lahko nekoč delila tatami z njimi,« je sklenila neustrašna Celjanka. N

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije