NOGOMET

Vinčić pozna Arabce, zdaj bo še Messija

Svetovno prvenstvo v nogometu prehaja v strahovit ritem. Odslej štiri tekme na dan, pod lupo premiera Argentine.
Fotografija: Lionel Messi uživa strahospoštovanje tekmecev tudi na letošnjem mundialu. FOTO: Hannah Mckay/Reuters
Odpri galerijo
Lionel Messi uživa strahospoštovanje tekmecev tudi na letošnjem mundialu. FOTO: Hannah Mckay/Reuters

V Katarju bodo danes prestavili v (naj)višjo prestavo, navdušenci nad vrhunskim nogometom bodo lahko uživali v štirih tekmah na dan, nogometaši na mundialu pa bodo plesali v tako intenzivnem ritmu vse do 2. decembra! Tudi današnji dan prinaša več privlačnih tekem, navsezadnje bosta predstavila svoje znanje najmanj dva kandidata za naslov svetovnega prvaka.

Oglejte si dva gola stoletja

Pod drobnogledom navijačev naj bi bila tekma med Argentino in Savdsko Arabijo (11.00). Gre za reprezentanci, ki gojita odprt nogomet, obenem bo pot proti lovoriki začel Lionel Messi, ki bi se z morebitnim naslovom prvaka zavihtel med največje nogometaše vseh časov. In, obvezen napotek za mlajše navijače: nujno si oglejte gola, ki sta ju dosegla legendarni argentinski as Diego Maradona in savdski mojster Saeed Al-Owairan. Prvi je na mundialu 1986 zabil »gol stoletja« Angliji, drugi podoben gol Belgiji na mundialu v ZDA 1994. Youtube hrani oba.

Seveda je 28 oziroma 36 let pozneje na papirju vse znano: Argentina uživa status favorita za zmago nad Arabci, za zmago v skupini, v kateri bosta igrali še Poljska in Mehika, in še za veliko več. Selektor gavčev Lionel Scaloni naj bi odprl prvo tekmo v Katarju v postavitvi 4-3-1-2 oziroma v podobnem sistemu igre, v katerem bo imel Messi proste roke na položaju desetke, pred njim bosta čakala na uporabne žoge Lautaro Martinez in Angel Di Maria. Scaloni ima v resnici na voljo kar šest odličnih napadalcev – to so Julian Alvarez (22 let, ManCity), Lionel Messi (35, PSG), Angel Di Maria (34, Juventus), Angel Correa (27, Atletico Madrid), rekonvalescent Paulo Dybala (29, Roma) in Lautaro Martinez (25, Inter).

»Argentina se poteguje za naslov prvaka, kako ne bi bila favorit v naši skupini,« se je pred prvo tekmo vprašal tudi poljski ostrostrelec Robert Lewandowski. »V resnici Argentina ni izgubila že 36 tekem, moram dodati še kaj?« je dodal napadalec Barcelone, ki v Kataloniji »nadomešča« prav Messija po selitvi slednjega v Pariz. Lewandowski se je moral celo pred tekmo z Mehiko – tudi to bi bil lahko spektakel – soočiti z vprašanji o Messiju in Argentini, nogometaši Savdske Arabije tako ali tako nimajo izbire. Vezist Abdulellah Al-Malki je dodal, da so sanje slehernega nogometaša, da lahko igra proti Messiju.

Sodi tudi v Riadu

Z Messijem in soigralci se bo soočil tudi Slavko Vinčić. Fifa je prvo tekmo Argentine na letošnjem mundialu zaupala slovenskim sodnikom, ki uživajo ugled tudi pod dežnikom Uefe. Vinčić še nikdar ni delil pravice Messiju – v tej sezoni je vodil le derbi Interja in Barcelone ter tako spoznal Lautara Martineza – ali Argentini, odlično pa pozna Arabce! Sodnik, ki bo v petek dopolnil 43 let, je na seznamu Fife od leta 2010, pogosto mu zaupajo vodenje tekem prav v Riadu.

Za dobro plačilo sodi na dvobojih DP Savdske Arabije, doslej se je to zgodilo že dvanajstkrat, enkrat tudi v tej sezoni. Pred leti je bil aktiven tudi na prijateljski tekmi Nemčije in Savdske Arabije. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije