NK MARIBOR

Vijolični stroj za gole bo mlel tudi spomladi

Nogometaši Maribora so optimistično krenili v priprave. Vodilno moštvo prve lige je zaenkrat nespremenjeno.
Fotografija: Športni direktor Zlatko Zahović ocenjuje, da so vijolični nogometaši jeseni napredovali v telesni pripravljenosti, hitrosti in učinkovitosti. FOTO: Tadej Regent
Odpri galerijo
Športni direktor Zlatko Zahović ocenjuje, da so vijolični nogometaši jeseni napredovali v telesni pripravljenosti, hitrosti in učinkovitosti. FOTO: Tadej Regent

MARIBOR – Nogometaši Maribora so včeraj v Ljudskem vrtu začeli priprave za pohod na 15. naslov državnega prvaka. Po 19 krogih v jesenskem delu prvenstva imajo zajetnih devet točk prednosti pred drugouvrščeno Olimpijo. Trener Darko Milanič je po mesecu odmora pozdravil 28 igralcev, ekipi se bosta danes pridružila še zamudnika z dovoljenjem Marcos Tavares in Saša Ivković. Strokovno vodstvo vijoličnih se je odločilo, da bodo s člani na pripravah tudi štirje najobetavnejši mladinci: Žan Kolmanič že pozna slačilnico seniorjev, pridružili so se mu še Rok Maher, Aljoša Matko in Nino Žugelj. V uvodnem delu priprav bo precejšnja gneča, sčasoma bodo nekateri igralci odšli na posojo v druge klube, lahko pa se zgodi tudi kateri prestop.

Fantastične številke

Kot pravi športni direktor Zlatko Zahović, je najprej na vrsti »selekcija selekcije«, po kateri se bo izkristalizirala udarna zasedba za spomladanski lov na čim več prvenstvenih točk. Spomnimo: vijolični imajo najučinkovitejši napad (55 doseženih golov) in najtrdnejšo obrambo (16 prejetih zadetkov), ob 14 zmagah so trikrat remizirali in le dvakrat izgubili (z Muro v Murski Soboti in z Olimpijo na domačem stadionu). »Številke so fantastične. Moramo storiti vse, da si ne dovolimo rezultatskega padca, kot se nam je zgodil prejšnjo pomlad. Zavedamo se vseh ovir, ki so pred nami. Na prvih tekmah bodo težki tereni pomenili prednost za nasprotnike, ki se proti Mariboru večinoma branijo. Toda ob ohranjanju našega razmišljanja, da je vsaka tekma zgodba zase, smo optimisti. Težko je vedno igrati tako dobro, kot je Maribor igral domala celotno jesen, a ta močno izražena želja po zmagi nas je ob pragmatičnosti vedno peljala k novim uspehom, lovorikam. Tako želimo nadaljevati,« meni glavni kadrovik v Ljudskem vrtu.

Manj ustvarjalnosti, več fizike

Štajerci so res lahko izključno sami sebi najhujši nasprotnik. Z izjemno številno in kakovostno ekipo, kot jo ima na voljo Milanič, si je težko predstavljati, da bi zapravili devet točk prednosti pred branilci lovorike, medtem ko tretjeuvrščeni Aluminij zaostaja že za 15 točk. V Ljudskem vrtu niso prisiljeni v prodajo ključnih igralcev, ki so najzanimivejši na tržišču. Po Transfermarktu so ta čas najvrednejši Luka Zahović (1,25 milijona evrov), povratnik po poškodbi Martin Milec (milijon evrov) ter rezervni vratar Kenan Pirić, Blaž Vrhovec in Amir Dervišević (po 800.000 evrov). Če ne bo zares ugodne ponudbe, bo vijolična četa v pomlad krenila nespremenjena, čaka pa jo tudi temeljito uigravanje za evropsko tekmovanje, ki so ga lani končali prehitro. V 3. krogu kvalifikacij za ligo Evropa jih je izločil škotski Rangers. »V preteklih šestih mesecih smo dobili novo dimenzijo moštva glede strukture in načina igre. V našem primeru z morda nekaj manj kreativnosti, več fizike in, zanimivo, tudi z več zadetki. Nogomet je veda, ki je nedokončana. Vsi imamo svoje vizije, poglede. Vsi imamo ob odločitvi prav, rezultat pa je tisti, ki na koncu odloča, kdo ima bolj in kdo manj prav. Včasih smo poskušali imeti veliko kreativnosti in fizike, zdaj smo zadržali fiziko, dodali pa hitrost in mladostno zagnanost ter postali še učinkovitejši,« je za klubsko spletno stran pojasnil Zahović. Mariborčani bodo do 14. januarja trenirali doma, sledi en teden dela v Moravskih Toplicah, nato vrnitev v Ljudski vrt, od 3. do 15. februarja pa je na sporedu glavni del priprav v Antalyji v Turčiji. Vijolični bodo v tem obdobju odigrali devet tekem, od tega štiri v Turčiji, kjer bodo tekmeci Spartak Moskva, Crvena zvezda, Dinamo Tbilisi in Kairat.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije