FORMULA 1

Verstappen na avtocesti do naslova

Nizozemec je dobil VN Francije v formuli 1 in prednost povečal na velikih 63 točk.
Fotografija: Max Verstappen je pokazal veliko zbranosti in prišel do 27. zmage v karieri. FOTO: Yara Nardi/Reuters
Odpri galerijo
Max Verstappen je pokazal veliko zbranosti in prišel do 27. zmage v karieri. FOTO: Yara Nardi/Reuters

Razbeljena proga Paul Ricard v Le Castelletu na jugu Francije je ponudila več razburljivosti kot običajno in prinesla pričakovanega zmagovalca. Svetovni prvak Max Verstappen (Red Bull) je izkoristil odstop glavnega tekmeca Charlesa Leclerca (Ferrari) ter še povečal prednost v svetovnem prvenstvu. Ta zdaj znaša že 63 točk. Do konca je sicer še deset dirk, vendar se zdi, da hitri, a nezanesljivi Ferrari ne more ogroziti primata Red Bulla.

Leclerc, ki je dobil prejšnjo dirko v Avstriji, je bil na dobri poti, da Ferrariju privozi tretjo zaporedno zmago. Ubranil je najboljši startni položaj, vendar je končal v ogradi, potem ko ga je sredi dirke zavrtelo. Po radiu je povedal, da je odpovedala stopalka za plin, res pa je imel že zelo obrabljene gume.

Najboljši rezultat sezone je dosegel Mercedes, sedemkratni prvak Lewis Hamilton je bil drugi, George Russell pa tretji, potem ko je v zadnjih krogih premagal Sergia Pereza (Red Bull). Eden od (tragičnih) junakov dirke je bil drugi Ferrarijev voznik Carlos Sainz, ki je startal 19. in zasedel peto mesto ter osvojil še točko za najhitrejši krog, kar je bila bolj slaba tolažba za rdeče iz Maranella, ki premagujejo sami sebe. Če ga ne bi nekaj krogov pred ciljem poklicali v bokse na menjavo gum, bi bil kljub petsekundni kazni morda celo tretji.

Verstappen je dosegel 27. zmago v karieri in sedmo v sezoni, Hamilton pa je na svoji jubilejni 300. dirki v karieri 187. stopil na zmagovalni oder. »Odlično delo, fantje, zdaj moramo še bolj pritiskati,« je bil po prihodu skozi cilj na opravljeno ponosen Hamilton, ki je na startu prehitel Pereza. Pred tem je trikrat zapored osvojil tretje mesto, zdaj pa stopil še stopničko višje.

»Naše moštvo nikdar ne obupa. Nisem pogledal, koliko teže sem izgubil med dirko, vendar domnevam, da okrog tri kilograme. Zdaj bom to nadoknadil z vodo,« je bil precej izčrpan Anglež, ki še čaka prvo zmago v sezoni. Doslej je dosegel vsaj eno v vsaki od debuta leta 2007.

Leclerc rjovel kot lev

Verstappen takoj po zmagi ni zvenel preveč navdušeno, vendarle Leclerca raje premaga na stezi. »Imeli smo dober ritem od starta, pritiskal sem na Charlesa. V tej vročini se je težko odločiti za prehitevalni manever, ker se gume hitro pregrevajo, poskusil sem samo enkrat. Prvi smo se odločili za postanek, ostal sem miren in stvari so mi šle na roko. Ko sem slišal, da Leclerca ni več v dirki, sem vozil v svojem ritmu in varčeval z gumami ter dosegel pomembne zmage. To je bil lep dan,« je vtise strnil šele 24-letni Verstappen, ki je pokazal športni duh, ko je takoj po Monačanovi nesreči vprašal nadrejene, ali je s tekmecem vse v redu.

Odgovor je bil pritrdilen. Je pa vprašanje, kako je Leclerc prenesel novo razočaranje. Preden je zapustil rdeči dirkalnik, je v mikrofon zarjovel kot lev. Čez teden dni bo na Madžarskem nujno potreboval zmago. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije