Učinkovita Olimpija predstavila velikega upa

V Sežani sijajen ognjeni krst in gol mladega Enrika Ostrca. V uvodnih tekmah 26. kroga 1. SNL zmagi za Muro in Celje.
Fotografija: Mladi Enrik Ostrc (levo) iz Kozine je v svojem prvem članskem nastopu v 1. SNL v Sežani takoj zabil gol in pomagal Olimpiji do prve zmage v nadaljevanju prvenstva. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Mladi Enrik Ostrc (levo) iz Kozine je v svojem prvem članskem nastopu v 1. SNL v Sežani takoj zabil gol in pomagal Olimpiji do prve zmage v nadaljevanju prvenstva. FOTO: Leon Vidic

Ko je Enrik Ostrc v 65. minuti sprožil in zabil sijajen gol s 25 metrov za vodstvo z 2:0, je v Sežani približal Olimpijo do njene prve postpandemijske zmage na milimeter. Žogo je zletela v levi zgornji kot domačih vrat. Tako se je še ne polnoletni zmaj iz Kozine (18 let bo dopolnil 21. junija) ob svojem prvoligaškem ognjenem krstu v velikem slogu predstavil slovenski nogometni javnosti.
Ante Šimundža je s trenerskega stolčka popeljal Muro do pomembne zmage nad Aluminijem. FOTO: Jure Eržen
Ante Šimundža je s trenerskega stolčka popeljal Muro do pomembne zmage nad Aluminijem. FOTO: Jure Eržen

Olimpija je pot proti prvaku začela učinkovito: štirje streli, trije goli, od tega eden z enajstmetrovke. S prepričljivo zmago s 3:0 je po 26. krogih 1. SNL zadržala vodstvo petih točk pred prvim zasledovalcem Celjem. Derbi prvega in drugega moštva bo že v soboto v Stožicah, sinoči sta bili še tekmi v Spodnji Šiški in Domžalah.


Pozitivne posledice koronavirusa in preboja mladih so že vidne. Dan pred Ostrčevim prvencem je gol dosegel še en najstnik, 19-letni soboški up Kai Cipot. Tudi njegov gol je imel zmagovalni pomen, v Kidričevem je bil strelec za vodstvo Mure z 2:1. Celjski junak je bil 21-letni Luka Kerin, ki je načel Rudarjevo mrežo.
 

Enrikov sorodnik je Milan Osterc


Zmaga Olimpije je bila vse prej ko lahka. »Bila je srečna, a tudi zaslužena,« jo je v iskrivo oceno zapakiral trener Safet Hadžić. Izstrelila je postavnega zveznega igralca v junaka, ki ima nadvse zanimiv izvor in športno pot.


Enrikov oče je policist iz Veržeja, ki ga je službena pot odpeljala na obrobje Brkinov, Krasa in obalne Primorske. Najslavnejši Veržejec, nekdanji nogometni reprezentant Milan Osterc, je njegov sorodnik, a v priimku ljubljanskega junaka manjka e. Toda tudi to je slovenska posebnost, ko imajo bratje in sestre ali širša rodbina v priimku črko manj ali pa več.

Zdaj pa še nenavadno ozadje v Enrikovem športnem poglavju, ki je otrok Jadrana iz Hrpelj-Kozine.
»Hvala bogu, da je izbral nogomet namesto rokometa. Želeli so si ga že v Gorenju,« je razkril Hadžić, tudi krivec za njegov prihod v Ljubljano. »Ko sem še opravljal vlogo skavta za Olimpijo, sem ga že poznal. Takoj sem izkoristil priložnost, ko je pri Kopru začelo pokati po šivih in sem ga pripeljal v Ljubljano. Navdušuje me njegova inteligenca, igra naprej. Drugačen je od vrstnikov,« je o drugih talentih tudi vzornega gimnazijca športne gimnazije v Šiški povedal Hadžić.
 

Predsednik čaka na njegov spodrsljaj


Muči le eno: predsednik kluba Milan Mandarić čaka na njegov spodrsljaj. Da, težko je verjeti, kako sta novi koronavirus in obdobje osamitve vplivala na Mandarićevo mišljenje o trenerju, ki ga je še jeseni trepljal po hrbtu.
»Izid je bil dober, igra pa slaba,« je po tekmi v diru povedal Mandarić, ki že vleče kadrovske poteze. Za prvo tekmo kaznovanega Magnyja Bagnacka se je neuradno že dogovoril z beograjskim Partizanom. Pol milijona evrov naj bi kapnilo v Olimpijino blagajno, ki jo sicer v veliki večini polnijo Mandarićevi novci ali prodaje najvidnejših nogometašev.


Zmaji so v Sežani izvlekli celo kožo, marsikdo od favoritov je ne bo, če bo obveljala ocena trenerja Maura Camoranesija, da bodo njegovi igralci v formi čez dve tekmi. Oceno o nedosojeni enajstmetrovki pri rezultatu 0:0 pa je gosposko prepustil drugim. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije