NBA

Tudi na večer št. 41 glavni Luka Dončić

Košarkarji Dallasa ugnali najboljše v ligi NBA in se poslovili od legende. Dirk Nowitzki je ob upokojitvi svojega dresa hvalil slovenskega asa.
Fotografija: Dirka Nowitzkega (levo) je objel tudi njegov soigralec iz šampionske Dallasove zasedbe Jason Kidd (oblečen v dres s št. 41), zdaj glavni trener moštva. FOTO: Jerome Miron/USA Today Sports
Odpri galerijo
Dirka Nowitzkega (levo) je objel tudi njegov soigralec iz šampionske Dallasove zasedbe Jason Kidd (oblečen v dres s št. 41), zdaj glavni trener moštva. FOTO: Jerome Miron/USA Today Sports

Prvi dnevi leta 2022 so svetu prinesli nove zloslutne napovedi, košarkarjem Dallasa pa se je med črnimi oblaki v ligi NBA prikazala tudi mavrica. Zadnji poraz so doživeli 30. decembra, nato pa dosegli štiri zmage, kar njihov najdaljši niz v sezoni. Še posebno so ponosni na zadnji uspeh, saj so tudi brez Kristapsa Porzingisa spravili na kolena vodilno moštvo prvenstva Golden State z 99:82.

Pravljični večer so zaokrožili z uradno upokojitvijo dresa s številko 41, ki ga je dolgih 21 let nosil klubska legenda Dirk Nowitzki. Ko je prikorakal na parket v družbi žene Jessice, sestre znanih švedskih nogometašev Martina in Marcusa Olssona, in njunih treh otrok, je razprodano dvorano zajel nepopisen val navdušenja. Ob igrišču je od srca zaploskal tudi Luka Dončić, ki je z Nowitzkim igral v svoji krstni sezoni po selitvi v ligo NBA.

»Neverjeten večer, nikoli ga ne bom pozabil. Tekma z Golden Statom je bila nekaj posebnega, Dirkova slovesnost pa jo je seveda prekosila. Zaslužil si jo je. Še posebno so me ganili prizori s šampionskega pohoda leta 2011, nekaj podobnega želim okusiti tudi sam. Nekega dne ...« je bil vzhičen slovenski as. Ob zmagi nad tekmecem, ki je v zadnjem desetletju trikrat osvojil naslov prvaka lige NBA (2015, 2017 in 2018) in še dvakrat igral v velikem finalu (2016 in 2019), se je izkazal s 26 točkami (met iz igre 7:18, za tri 2:8), 7 skoki in 8 asistencami. Z njim je zasenčil vse soigralce in tudi velezvezdnika gostov Stephena Curryja, ki je proti agresivni obrambi teksaške zasedbe dosegel zanj sila skromnih 14 točk s poraznim metom iz igre 5:24. Avtor največjega števila trojk v zgodovini lige NBA je tokrat zadel le eno z devetimi poskusi.

Ponosen na Luko

Dirk Nowitzki je imel zato lepo priložnost, da je vrnil komplimente 21 let mlajšemu nasledniku iz Ljubljane. »Vsi vedo, da imam rad Luko. Jaz pa dobro vem, da mu je veliko težje, kot je bilo meni ob prvih korakih pod ameriškimi obroči. Ne le zato, ker ob prihodu nisem bil tako dober kot on. Začel sem precej počasneje in sem se lahko občasno skril za Stevom Nashem in Michaelom Finleyjem. Luka pa je od prvega dneva št. 1 v moštvu in mora nositi veliko pritiska na ramenih,« priznava šesti najučinkovitejši strelec v zgodovini lige NBA, najboljši košarkar sezone 2006/07, MVP finala leta 2011 in 14-kratni udeleženec All-Star.

»Odkar sem aprila 2019 odigral zadnjo tekmo, sva se z Luko še nekajkrat dobila in ostajam njegov neuradni mentor. Je prijazen fant z ogromnim srcem, zaradi njegove zrelosti na parketu pa pogosto pozabljamo, da je star šele 22 let. Ponosen sem nanj in upam, da se bo v prihodnosti ognil poškodbam, da bo lahko imel dolgo in bogato kariero v Dallasu,« ocenjuje Nowitzki. Tik pred koncem dvoboja z Golden Statom se je Dončić sicer vnovič zagrabil za stopalo in odšepal z igrišča, toda tokrat si je zvil desni gleženj in ne levega, ki je nedavno zahteval daljše okrevanje. Po prvih ocenah poškodba ni hujša. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije