FORMULA 1

Srebrni puščici krasi Nikijev podpis

V Monaku dirkajo v spomin na legendarnega Laudo. Vettel s takšno čelado, kakšno je imel sloviti Avstrijec.
Fotografija: Tudi Sebastian Vettel je tako kot njegovi dirkaški kolegi z mislimi pri Nikiju Laudi. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Tudi Sebastian Vettel je tako kot njegovi dirkaški kolegi z mislimi pri Nikiju Laudi. FOTO: Reuters

LJUBLJANA – V formuli 1 je napočil čas za enega od velikih vrhuncev sezone, za prestižno veliko nagrado Monaka, ki bo tokrat (start bo v nedeljo ob 15.10) minila bolj ali manj povsem v znamenju žalovanja za v ponedeljek preminulim Nikijem Laudo. Mercedesova zvezdnika Lewis Hamilton in Valtteri Bottas bosta lovila še šesto zaporedno dvojno zmago, v Monte Carlu pa bosta drvela s srebrnima puščicama, ki ju krasita napis Danke Niki (Hvala, Niki) in njegov avtogram.
Tudi Sebastian Vettel je tako kot njegovi dirkaški kolegi z mislimi pri Nikiju Laudi. FOTO: Reuters
Tudi Sebastian Vettel je tako kot njegovi dirkaški kolegi z mislimi pri Nikiju Laudi. FOTO: Reuters

»Težko mi je verjeti, da te ni več tu. Pogrešal bom najine pogovore, najin smeh, tvoje objeme po zmagah. Hvala, da si bil svetla luč v mojem življenju. Naj bo bog milosten do tvoje duše. Vselej bom na voljo tvoji družini, če me bo potrebovala. Rad te imam, mož. Vedno bom tvoj prijatelj,« se je Hamilton prek družabnih omrežij poslovil od Laude, ki je bil sicer najzaslužnejši, da je britanski as po koncu sezone 2012 iz McLarna prestopil k Mercedesu.

Mimogrede: kakor je legendarni Avstrijec nekoč sam razkril, ga je pregovoril z naslednjimi besedami: »Rekel sem mu: 'Michaelu Schumacherju se kljub trdemu delu v treh letih ni posrečilo iz srebrne puščice narediti serijske zmagovalke. Če bi uspelo tebi, bi začela javnost popolnoma drugače gledati nate.' To je slednjič pretehtalo, da se je vendarle odločil za prestop k Mercedesu.«

Seveda Hamilton te odločitve ni nikoli obžaloval, s srebrno puščico si je pridirkal štiri naslove svetovnega prvaka (2014, 2015, 2017 in 2018), vštevši tisto z McLarnom iz sezone 2008 ima zdaj že pet lovorik, dobro mu kaže tudi v letošnjem prvenstvu, v katerem ima kot vodilni v skupni razvrstitvi po petih postajah sedem točk naskoka pred moštvenim sotekmovalcem Bottasom. Za nameček je v tem obdobju tudi mastno zaslužil, zdaj naj bi njegova letna plača znašala že blizu 50 milijonov evrov.


Najhitreje začel vikend v Monaku


Žalovanje ga ni prav nič upočasnilo, včeraj je bil Lewis najhitrejši na uvodnem prostem treningu v Monaku, ki s svojimi ozkimi ulicami nazadnje ni veljal za Mercedesovo progo. Lani je v kneževini z red bullom zmago slavil Daniel Ricciardo, predlani je ob Azurni obali ciljno črto s ferrarijem prvi prevozil Sebastian Vettel.

Nemški šampion je prav tako z mislimi pri Laudi, za tokratno dirko si je dal izdelati takšno čelado (živo rdeče barve z napisom Niki Lauda), kakršno je imel svojčas pri Ferrariju tudi trikratni svetovni prvak z Dunaja (v letih 1975, 1977 in 1984). »Pred tem, kar je Niki dosegel na dirkališču in ob njem, se ne da dovolj sneti klobuka. Za njim bo ostala gromozanska praznina, ki je nihče ne bo mogel zapolniti,« je smrt slovitega Avstrijca komentiral Vettel, ki seveda ne more biti zadovoljen s tem, kako se odvija letošnja sezona.

V skupnem seštevku drži šele četrto mesto, pri čemer ga resda le dve točki ločita od tretjeuvrščenega Maxa Verstappna (Red Bull), toda za vodilnim Hamiltonom zaostaja že za zajetnih 48 točk. »Naš dirkalnik preprosto ni dovolj hiter, česar na žalost ne moremo spremeniti čez noč. Toda vsi skupaj trdo garamo, da bi ga izboljšali in se spet prebili na vrh,« je še dejal Vettel. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije