Slovenci ravno prav nabrušeni za derbi s Hrvaško

Matjaž Kek v Stožicah opravil prvi trening nogometne reprezentance Hrvaška bo v sredo (20.45) prvi tekmec Slovenije v boju za Katar
Fotografija: Sandi Lovrić se je konec tedna spet vpisal med strelce v švicarskem prvenstvu. FOTO: Facebook Lugano
Odpri galerijo
Sandi Lovrić se je konec tedna spet vpisal med strelce v švicarskem prvenstvu. FOTO: Facebook Lugano

Z včerajšnjim treningom nogometne reprezentance v stožiškem kompleksu je zaživela »operacija Katar 2022«. Selektor Matjaž Kek bo imel danes na voljo vse kandidate za sredin napad na ugledno ekipo Hrvaške (20.45) in sobotni obisk ruskega letovišča Soči (15.00). Prvi del kvalifikacij za svetovno prvenstvo na Bližnjem vzhodu bo strahovito velik športni izziv in logistični zalogaj, toda režim tekmovanja bo enak za vseh 55 članic Uefe.

»Vsi selektorji smo v tem obdobju v enakem položaju. Vsako tekmo spremljamo s strahom pred morebitno poškodbo nogometašev ali pozitivnim testom na koronavirus. Upam, da bo obisk svetovnega podprvaka v Ljubljani nogometni večer po meri najzahtevnejših navijačev in hkrati napoved vrnitve v normalnost, saj smo vsi – predvsem v nogometni družini – dodobra izmučeni od pandemije,« je ocenil pred začetkom prve prave delovne akcije v letu 2021 Matjaž Kek.

Od Sočija do Nikozije

Slovenci bodo v marčevskem ciklusu bojev za Katar 2022 igrali tekme v treh različnih terminih – v sredo ob 20.45, v soboto ob 15.00, naslednji torek na grško-turški meji razdeljenega Cipra pa ob 18. uri. Tekma s Ciprom v Nikoziji bo zadnje dejanje tokratne akcije, v naslednji – v začetku septembra – bodo Kekovi fantje spoznali še moč Slovaške in Malte. Načrt je znan: končati najmanj na drugem mestu v skupini H, kar bi prineslo dodatne kvalifikacije za arabski mundial, čeravno bi bil to v konkurenci Hrvaške, Rusije in Slovaške velik športni podvig.



Hrvati bodo prispeli v Ljubljano na torkovo kosilo, popoldne se bodo predstavili tudi slovenskim medijem in odgovorili na vprašanje, kako bodo Luka Modrić in soigralci krenili po vse tri točke. Tudi Kek je fante že zbral v metropoli, toda na stadionu Olimpije bo vadil le jutri zvečer, saj bo današnji trening opravil v nacionalnem vadbenem središču na Brdu pri Kranju, v četrtek pa bo slovenska odprava že prenočila na obali Črnega morja.

Matjaž Kek je včeraj v Stožicah opravil prvi trening s slovensko reprezentanco. FOTO: Mavric Pivk
Matjaž Kek je včeraj v Stožicah opravil prvi trening s slovensko reprezentanco. FOTO: Mavric Pivk
Slovenska reprezentanca deluje vsaj na papirju dobro pripravljena za tri zrelostne izpite, ki čakajo nanjo v zadnjem tednu marca. Če odmislimo vratarja Jana Oblaka, ki niza najzahtevnejše tekme kot po tekočem traku in v tem kontekstu sodi v drugo kategorijo reprezentantov kot njegovi soigralci, so Kekovi aduti v polju ravno prav ogreti za zgodovinsko zahteven ritem treh kvalifikacijskih tekem reprezentance v tednu dni. Nihče ni izžet, nihče ne bi smel biti preveč utrujen zaradi domnevno hudega ritma v klubu, nihče ni preveč poletel med oblake zaradi domnevnih ligaških uspehov. Velja tudi vice-versa: vsi dobivajo redno priložnost za igro, toda nekateri le po en polčas ali pol ure na tekmo. Takšno izhodišče je bilo v preteklih 30 letih prej izjema kot pravilo.

Učinkovita Lovrić in Balkovec

Nekateri nosilci igre so ob tem ravno prav nabrušeni, da pokažejo svojim klubskim trenerjem, da se motijo, ker jim morda ne odmerjajo ustrezne minutaže. Josip Iličić, denimo, redno igra v majici Atalante, toda le izjemoma preživi na igrišču vseh 90 minut, tudi na včerajšnjem gostovanju Atalante v Veroni (0:2) je bilo podobno. Jojo bi moral biti nebeško motiviran in le upamo lahko, da bomo videli na delu velemojstra, kakršnega smo v zadnjih letih pogosto spremljali v serie A in ligi prvakov.

Konec tedna sta opozorila nase tudi Jure Balkovec in Sandi Lovrić. Zabeležila sta zmagi v švicarskem in turškem prvenstvu in se izkazala z učinkovitostjo. Balkovec je vzel skalp Kaysersiporju (3:0), Lovrić je z golom in podajo tako rekoč sam zmlel ugledno ekipo Basla (2:1). V sredo zvečer bi še kako prišla prav kakšna zadnja podaja bočnih branilcev ali zveznih igralcev, v nasprotnem primeru bodo glavni Kekovi topničarji zanesljivo nebogljeni v dvobojih z močnimi hrvaškimi branilci. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije