SMUČANJE

Rekordna Shiffrinova in Hirscher, ponosni Kranjec

Na finalu sezone svetovnega pokala stopničke tudi za Slovenijo. Kariero končali Frida, Felix, Thomas, jo bo sklenil tudi Marcel?
Fotografija: Žan Kranjec je svojo najboljšo sezono potrdil s tretjimi stopničkami v karieri. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Žan Kranjec je svojo najboljšo sezono potrdil s tretjimi stopničkami v karieri. FOTO: Reuters

SOLDEU – Konec je sezone za svetovni pokal v alpskem smučanju. Zaznamovala sta jo Marcel Hirscher z rekordnim osmim zaporednim velikim kristalnim globusom, dobil je tudi mala v slalomu in veleslalomu, in Mikaela Shiffrin kot prva v zgodovini z velikim (tretjim zaporednim) in tremi malimi (za obe tehnični disciplini in superveleslalom). Piko na i je svoji najuspešnejši zimi na zadnjem veleslalomu v Andori s 3. mestom pritisnil slovenski as Žan Kranjec.
Žan Kranjec je svojo najboljšo sezono potrdil s tretjimi stopničkami v karieri. FOTO: Reuters
Žan Kranjec je svojo najboljšo sezono potrdil s tretjimi stopničkami v karieri. FOTO: Reuters

Izkupiček naše reprezentance v sezoni za svetovni pokal je sedem stopničk: štirikrat se je nanje povzpela svetovna prvakinja v smuku Ilka Štuhec, dvakrat Kranjec in enkrat svetovni podprvak v kombinaciji Štefan Hadalin. Med zmagovalce sta se vpisala povratnica po poškodbi Štuhčeva (dvakrat), premierno se je na najvišjo stopnico povzpel Kranjec.

Smučar iz Bukovice pri Vodicah je sezono začel in končal kot četrti veleslalomist na startni lestvici WCSL, v razvrstitvi discipline pa je v tej zimi s 6. mesta napredoval na četrto. Na osmih tekmah je bila, če odmislimo 26. mesto na uvodnem veleslalomu v Koloradu, njegova najslabša uvrstitev 9. mesto.


Ohranil motivacijo do konca


»S sezono sem zadovoljen. Najbolj dragocena je bila zame zmaga, ampak tudi 3. mesto na finalu v Andori mi zelo veliko pomeni. Skozi vso zimo sem izpolnil svoja pričakovanja. Že tista prej je bila dobra, zato zame noben rezultat ni bil presenečenje. Najbolj zadovoljen sem s tem, da sem ostal motiviran in željan tekmovanj do konca. Samozavest pa je prišla sama od sebe z dobrim smučanjem na treningih in tekmah,« je svoje dosežke komentiral 26-letni Kranjec, ki je na zadnjem veleslalomu zime zaostal zgolj za Alexisom Pinturaultom in Marcom Odermattom.


»Za konec sem prikazal dva zelo dobra nastopa, na kar sem zelo ponosen, saj sem imel med sezono nekajkrat težave s tem. Lepo sem sklenil zimo,« se je veselil edini, ki se je na zadnjem veleslalomu uvrstil tako visoko na Rossignolovih smučeh. »Tekmovalci z istim opremljevalcem so imeli težave, Žan je bil edini, ki je bil konkurenčen. Ta podatek daje še dodatni pomen njegovemu uspehu,« je bil zadovoljen trener tehničnih disciplin Klemen Bergant.

Kranjec je lepo napredoval tudi v slalomu, trikrat si je prismučal točke (pred to sezono le enkrat) in z 11. mestom z visoko startno številko iz ozadja dosegel najboljšo uvrstitev v tej disciplini. »Zdaj nas čaka par dni počitka, sledilo bo državno prvenstvo. Aprila gremo na 10-dnevne priprave v Bansko, potem pa res pride na vrsto predah,« se prostih dni veseli Kranjec.
 

Američanka 210 točk od Tine Maze


Pomladni dnevi bodo ključni za Hirscherja, ki se je z 20 globusi (velikimi in malimi skupaj) izenačil z rekorderko Lindsey Vonn. Odločal se bo, ali bo nadaljeval kariero. V Andori so svojo športno pot končali Frida Hansdotter, Felix Neureuther in Thomas Fanara. V velikem slogu se je od sezone poslovila Shiffrinova; s 40. zmago v slalomu se je izenačila z rekorderjem v disciplini Ingemarjem Stenmarkom, postala pa je tudi tretja smučarka v zgodovini, ki je v eni sezoni dosegla magično mejo 2000 točk, števec se je ustavil pri 2204.

Pred njo je to uspelo Hermannu Maierju (2000) in rekorderki Tini Maze (2414). Mazejeva je v sezoni 2012/13 nastopila na vseh 35 tekmah, vknjižila 11 zmag in 24 stopničk. Shiffrinova je tekmovala na 26 preizkušnjah od 35, na stopničke se je povzpela 21-krat, kar 17-krat na najvišjo. Z zmagama (zdaj jih ima 60) je zaznamovala tudi zadnji dve tekmi na finalu sezone. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije