Pošteno bo treba pljuniti v roke

Še dober teden do nadaljevanja 1. SNL. Klubi za zdaj še brez uradnega protokola.
Fotografija:
Odpri galerijo

Olimpija je bila za gol boljša od Aluminija, Maribor je po dveh urah strl drugoligaša Nafto, Celje prav tako nasprotnika iz 2. SNL Radomlje, Mura se je ogrevala z Rudarjem ... Razpleti prvih pripravljalnih tekem slovenskih nogometnih prvoligašev po skoraj treh mesecih mirovanja in po koncu omejitev zaradi epidemije virusa sars-cov-2 so bili drugotnega pomena. V ospredju so bila soočenje z realnim stanjem in organizacijsko izvedbo tekme.

Je že res, da je lepo videti in slišati, da se je nogomet vrnil v ustaljeni ritem, toda že prve in zgolj pripravljalne tekme so razkrile, da bo treba do tekmovalne vrnitve, 5. junija, opraviti še veliko dela. Minuli vikend so klubi namreč uporabljali zvrhano mero improvizacije, da so lahko izpeljali tekme, ne da bi (preveč) kršili pravila. Sobotna sprostitev omejitev je bila namreč dobrodošla, toda klubi so se morali znajti, kot so vedeli in znali, saj iz Nogometne zveze Slovenije niso prejeli še nobenega uradnega navodila, kako organizacijsko izpeljati tekmo, usklajeno z zahtevami Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).
 

Brez sodnikov


Sodeč po odzivih iz prvoligaških klubov bo treba v naslednjih desetih dnevih pošteno pljuniti v roke, da bodo sestavili ustrezen uradni protokol in tekmovalni urnik, po katerih se bodo lahko klubi ozirali in uskladili podrobnosti za nadaljevanje prvenstva. Minuli teden se je namreč zapletlo pri sodnikih, ki so v zadnjem trenutku, v petek zvečer, prejeli prepoved sojenja na prijateljskih tekmah, zaradi česar so tekme sodili 'amaterski ljubitelji'.

Kritike klubov se nanašajo tudi na počasen in predvsem nekooperativni odziv NZS pri oblikovanju ustreznih načrtov, po katerih se bodo ravnali. Zaželeno bi bilo, da bi NZS še do zadnjih pripravljalnih tekem, konec tedna, sestavila protokol, ki bi ga klubi lahko preizkusili, da ne bo neprijetnih zapletov na prvih tekmah. Klubi so se večinoma reševali tako, da so poskušali posnemati ukrepe nemških in avstrijskih klubov.
 

Jakirović začel z zmago


Po 25. krogih vodilna Olimpija se je ob vrnitvi v življenje pomerila kar z ligaškim tekmecem za naslov prvaka Aluminijem. Na stadionu v Spodnji Šiški je bila boljša z 1:0, potem ko je edini gol z bele točke v drugem polčasu dosegel Endri Čekiči. Trener Safet Hadžić je dan prej za šampionsko bitko izgubil mladega Vitjo Valenčiča, saj bo zaradi poškodbe kolena odsoten več mesecev. Maribor, Celje in Mura so si s pripravljalnimi tekmeci vzeli 120 minut. Lendavčani so bili v Ljudskem vrtu od 14. minute v prednosti po golu otroka vijoličnih Alena Ploja. Novemu trenerju Maribora Sergeju Jakiroviću je odleglo v 61. minuti, strelec je bil Alexandru Cretu. Na koncu so Mariborčani zmagali s 3:1, med strelce sta se vpisala še Rok Maher (65.) in Felipe Santos (107.).


Od prvokategornikov so pri Mariborčanih tekmo izpustili Martin Milec, Rudi Požeg Vancaš in Špiro Peričić. »Videlo se je, da dolgo ni bilo tekme, fantje so potrebovali nekaj časa, da ujamejo ritem, vmes tudi sapo. V tem dvoboju sem želel predvsem nameniti priložnost vsem igralcem, ki trenirajo z nami. Zato smo odigrali 120 minut. Prva spoznanja so zadovoljiva. Pomembno je, da se nihče ni poškodoval,« je med drugim izpostavil Jakirović.

Od drugih klubov sta se najučinkovitejši oživitvi posrečili Muri in Bravu. Izidi – Mura : Rudar 4:2 (Fejsal Mulić, Kai Cipot, Andrija Bubnjar, Kevin Žižek; Elvedin Džinić, Aljaž Krefl), Bravo : Brinje 6:0 (Martin Kramarič, Mustafa Nukić, Roko Baturina, Aljoša Matko, Almin Kurtović, Žan Trontelj), Domžale : Roltek Dob 1:0 (Janez Pišek), Celje : Kalcer Radomlje 2:1 (Luka Kerin, Jakob Novak; Jaka Štromajer). 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije