KOŠARSKARSKI TRENERJI

Pipan spet rešuje Zadrčane

Po treh sezonah v Laškem se je Celjan Aleš Pipan vrnil na Hrvaško. Leta 2012 je Dalmatince vrnil v ligo ABA, zdaj bi jih tam rad zadržal.
Fotografija: Aleš Pipan je tokrat gostoval v Ljubljani kot trener Zadra. Foto: Drago Perko
Odpri galerijo
Aleš Pipan je tokrat gostoval v Ljubljani kot trener Zadra. Foto: Drago Perko

LJUBLJANA –  Slovenski košarkarski trenerji službujejo tudi na tujem. Da prideš tja, moraš nekaj veljati. Med te zagotovo spada 59-letni Aleš Pipan, ki je letos poleti še drugič sedel na klop Zadra. V prvem mandatu, bilo je v sezoni 2011/12, je Dalmatince skozi domače prvenstvo vrnil v regionalno druščino. Letošnjo sezono je v ligi ABA začel s tremi porazi – doma je priznal premoč Cedeviti, v gosteh pa beograjskemu FMP in ljubljanski Petrol Olimpiji. Prav na tekmi proti zmajem je bilo ob koncu tekme precej nezadovoljstva navijačev Zadra, ki so zahtevali Pipanov odhod.

»Ali zmaguješ ali pa izgubljaš, ljudje imajo svoje mnenje. Proti opazkam sem imun, delam svoje delo,« pravi Pipan, s katerim smo se pogovarjali po obračunu v Stožicah, kjer je tudi sam med letoma 2013 in 2015 služboval kot trener Olimpije. Letos poleti je šel po treh letih spet na tuje. »Nazadnje sem bil v Laškem, kjer pa se ni vedelo, kaj bo s klubom. Javil se je Zadar, domenili smo se. Nekje pa moraš delati, naj bo to Zadar, Laško ...« je pojasnil Pipan. Prej je deloval tudi na Poljskem (leta 2007 je osvojil poljski pokal z Anwilom) in Makedoniji (z MZT je bil v letih 2013 in 2015 državni prvak, enkrat pa je osvojil tudi makedonski pokal), vodil pa je tudi poljsko in makedonsko reprezentanco.

Smola s centrom

Na tujem ni lahko. »Nam se vidi, da še nimamo popolne ekipe oziroma imamo kratko klop. Imeli smo tudi smolo pri nakupu centra. V prihodnjih dneh bomo tudi to rešili in se okrepili s košarkarjem, ki nam bo lahko takoj pomagal,« je jasen Pipan, ki se je obregnil ob neuspeli poizkus angažmaja NBA-jevca Glena Davisa.

Prvak lige NBA iz leta 2008 je po nekaj dneh zapustil Zadar, ob tem pa okrcal prav Pipana, da ne zna z igralci. »To je laž. Poleg tega je imel obilo lažnih podatkov o stanju v klubu in financah. Ne vem, kje je to vse dobil,« je bil jasen Pipan, ki je imel z Davisom resne namene. Ko je pred dvema tednoma prišel v klub, ga je pričakal na treningu. »Bil je četrtek, v soboto smo igrali s Cedevito. Davis bi nam prav prišel tudi za pet minut. A se na prvem treningu niti slekel ni ... Potem ga nisem več videl,« Pipan zapira poglavje o Američanu in usmerja energijo v ekipo in fante, ki jih ima na voljo.

»Glede na finance in stanje bom vesel, če bomo obstali v ligi ABA. Do danes kiksa še ni bilo. Porazi proti FMP, Cedeviti in Olimpiji niso kiksi, naše tekme sledijo. Sezona se je šele dobro začela,« je dodal Pipan, ki je kot prvi slovenski selektor člansko vrsto popeljal med osem najboljših v Evropi, za nameček pa s Slovenijo igral tudi na svetovnem prvenstvu leta 2006. Ob tokratnem slovesu od Stožic je domačemu predsedniku Tomažu Berločniku in direktorju Romanu Liscu zaželel vse dobro na treh frontah, na katerih se trudijo in mučijo zmaji.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije