KOLESARSTVO

Ne ve, zakaj tako sumijo na Rogličev mehanski doping

Sanje o skupni zmagi na Giru za slovenskega asa še živijo. Tekmeci, med njimi morski pes Vincenzo Nibali, so zavohali kri.
Fotografija: Na obrazu Primoža Rogliča so še vidne posledice padca v 15. etapi. FOTO: Bettini
Odpri galerijo
Na obrazu Primoža Rogliča so še vidne posledice padca v 15. etapi. FOTO: Bettini

ANTERSELVA – "Giro še ni končan," trdi Primož Roglič, ki je v 16. etapi kolesarske dirke po Italiji s strmim, 11,8 kilometra dolgim vzponom na prelaz Mortirolo proti najhujšima tekmecema, Ekvadorcem Richardom Carapazom in Italijanom Vincenzom Nibalijem, izgubil minuto in 22 sekund ter z drugega padel na tretje mesto skupne razvrstitve. A v mrazu in dežju, ki je pral težko gorsko etapo, Zasavec še ni vrgel puške v koruzo. Po etapi je opravil trening na valjih, se oprhal v avtobusu svoje nizozemske ekipe Jumbo-Visma, pred novinarje pa je kljub težkemu dnevu stopil z nasmehom na obrazu. Na njem so bile še vedno vidne posledice padca v 15. etapi, ko so imeli po okvari njegovega kolesa v moštvu komedijo zmešnjav. Primož pred spustom z Mortirola ni vzel deževnega jopiča, zato se je v cilju pri desetih stopinjah Celzija tresel od mrazu, ekipno osebje mu je dajalo vroče napitke in ga trlo po telesu, da bi mu dvignili temperaturo. "Dal sem vse od sebe, zato moram biti zadovoljen. Seveda padci, kot je bil tisti v 15. etapi, ne pripomorejo k boljšemu izkupičku, a sem bil zadovoljen, da sem se lahko v ekipnem avtobusu oprhal s toplo vodo," je zatrdil sebi v bran.

Zadovoljen s položajem

Rogliča čaka še nekaj gorskih etap, ki jih mora čim bolje preživeti, kar pa je gotovo, je dejstvo, da lahko nekaj izgubljenega časa proti najhujšim tekmecem nadomesti na račun sklepne, 17 km dolge vožnje na čas v zadnji etapi v Veroni. Rivali, med njimi morski pes Vincenzo Nibali, so zavohali kri, a kapetan ekipe Jumbo-Visma zanika, da v tretjem tednu italijanske dirke bledijo njegove možnosti za skupno zmago. "Bomo videli, resda je bila etapa z vzponom na Mortirolo ključna, a pred nami je še nekaj dni. Na Giru se lahko vsak dan dogodi marsikaj, moram ostati osredotočen in videti, kako se bo razpletlo. Mortirolo ni bil začetek konca mojih upov, zame osebno res ne. Bolj sem osredotočen na svoje dobre stvari in menim, da smo kot ekipa klub temu dobro kolesarili. Še vedno sem v dobrem položaju, dirke pa še ni konec," se ne vdaja Zasavec. Veliko se spet govori o sumu Rogličevega mehanskega dopinga oziroma o skritem motorčku v kolesu. Max Sciandri, športni direktor ekipe Movistar – zanjo kolesari skupno vodilni Carapaz –, ki je na svojem ekipnem avtomobilu v cilj 15. etape pripeljal okvarjeno Slovenčevo kolo, o tem pravi: "To sem storil v športnem duhu. Obžalujem, da so ljudje tako sumničavi do Rogliča, iskreno, ne vem, zakaj." Na Giro prihaja tudi najboljša slovenska smučarka Ilka Štuhec, jutri bo kot gostja ekipe Bahrain-Merida prisotna na 19. etapi med Trevisom in San Martinom di Castrozzo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije