FESTIVAL EVROPSKE MLADINE

Nataša Ritonija: Brez dogodka ne bi uredili bazena

Nataša Ritonija je spregovorila o olimpijskem festivalu evropske mladine. V Mariboru bo v naslednjem tednu živahno, prišlo bo 5000 gostov.
Fotografija: Nataša Ritonija se zaveda odgovornosti vodilne vloge med prireditelji. FOTO: Borut Cvetko/mediaspeed
Odpri galerijo
Nataša Ritonija se zaveda odgovornosti vodilne vloge med prireditelji. FOTO: Borut Cvetko/mediaspeed

Letošnji julij je za mesto pod Pohorjem poseben. To nedeljo bodo namreč na stadionu Ljudski vrt slovesno odprli Olimpijski festival evropske mladine (OFEM). Dogodka s tako pisano paleto športnih panog in številom udeležencev doslej na Slovenskem še ni bilo. Pred začetkom je o podrobnostih dogodka spregovorila Nataša Ritonija, direktorica OFEM 2023.

Kakšni so ti zadnji dnevi odštevanja do nedeljske uvodne slovesnosti in nato zelo pestrega tekmovalnega in spremljevalnega sporeda v naslednjem tednu?

»Gre dejansko za prav poseben dogodek z udeleženci iz 48 držav, ob tem pa imamo tudi zasedbo beguncev. Glede slednjih se še dogovarjamo z Evropskim olimpijskim komitejem, gre pa za športnike, ki zdaj živijo v Evropi, doma so pa s kakšne druge celine. Pri projektu našega dogodka sodeluje 800 prostovoljcev in 800 športnih delavcev. In glede na izkušnje prejšnjih prirediteljev, denimo lani Banske Bystrice na Slovaškem, ki je prav tako v centralnem evropskem prostoru in je tako dostopna za marsikoga z različnimi prevoznimi sredstvi, pričakujemo navzočnost okrog 5000 ljudi iz tujine.«

Športniki bodo bivali v svoji »olimpijski vasi«?

»Tako je, ta bo na Gosposvetski, tam bo veliko različnih aktivnosti: delavnice, filmski večeri, napihljive zadeve, igralne sobe na Štuku, v sodelovanju s srednjo šolo za oblikovanje bomo imeli tudi mlade frizerje in tiste, ki že obvladajo ličenje. Pripravljamo različne izobraževalne vsebine, tudi tečaj slovenščine.«

Kako pa je s samimi tekmovališči?

»Na srečo ima Maribor ravno dovolj dvoran, da nikogar ni bilo treba seliti iz mesta. Ponekod jih je bilo treba obnoviti, predvsem v primeru dvorane Tabor. Tam bo gimnastika, ki je zahtevna za izvedbo, ker morata biti dve dvorani blizu, a k sreči je takoj čez dvorišče ledna dvorana, tam se bodo tekmovalci ogrevali. V dvorani Lukna bo judo, blizu so igrišča TK Branik, pri katerem imajo veliko izkušenj s prirejanjem teniških turnirjev. Na Mladinski cesti bo start kolesarske tekme. To smo preizkusili že lani, ko smo tu imeli DP. Ob Dravi v Pristanu bo plavanje, brez obnove bazena tega ne bi mogli imeti. Tudi atletski stadion Poljane je zdaj lepo urejen. Po različnih dvoranah bomo razporedili ekipne panoge, pod Pohorjem bo gorsko kolesarstvo. Živahno bo v mestnem središču na Štukljevem trgu, kjer bo košarka treh proti trem. Na desni strani Drave pa bomo imeli rolkarski park.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije