NOGOMET

Mandarićeva Olimpija na poslovilni turneji

V Mariboru se pripravljajo na osvojitev naslova državnega prvaka. Zvezdico lahko potrdijo že jutri z zmago proti ljubljanski Olimpiji.
Fotografija: Napadalec Maribora Jan Mlakar se želi v šampionskem slogu posloviti od slovenske nogometne scene, ki jo bo zamenjal za premier league v Angliji. FOTO: Tadej Regent
Odpri galerijo
Napadalec Maribora Jan Mlakar se želi v šampionskem slogu posloviti od slovenske nogometne scene, ki jo bo zamenjal za premier league v Angliji. FOTO: Tadej Regent

LJUBLJANA – Pet krogov pred koncem državnega prvenstva nogometnih prvoligašev sta znana le prvak (Maribor) in neposredni potnik v drugo ligo (Krško), čeprav še obstajajo teoretične možnosti, da bi se v obeh primerih senzacionalno zasukalo v drugačno smer. Tako bo jutrišnji večni derbi med Mariborom in Olimpijo po eni strani stvar prestiža, po drugi pa predpriprava za pokalni finale 30. maja, ko se bodo vijolični in zeleno-beli udarili v Celju.
Napadalec Maribora Jan Mlakar se želi v šampionskem slogu posloviti od slovenske nogometne scene, ki jo bo zamenjal za premier league v Angliji. FOTO: Tadej Regent
Napadalec Maribora Jan Mlakar se želi v šampionskem slogu posloviti od slovenske nogometne scene, ki jo bo zamenjal za premier league v Angliji. FOTO: Tadej Regent


Še vedno ni jasno, ali bo predsednik Maribora Drago Cotar na tribuni VIP Ljudskega vrta pozdravil kolega Milana Mandarića, ki mu je v štirih sezonah dvakrat speljal lovoriko državnega prvaka, lani pa še trofejo v pokalnem tekmovanju. Mandarića so se lani srboriteži in primitivci na tribunah lotili s polivanjem piva, odnos gostiteljev je bil vse prej kot kultiviran in zaščitniški, česar Mandarić še ni prebolel.

Če smo lahko malce cinični, bi se lahko Štajerci v gosposkem slogu – kot pač pritiče maniram evropskega kluba, kar v mestu ob Dravi ves čas na glas poudarjajo – poslovili od velikega tekmeca v zadnjih štirih sezonah. Mandarić bo namreč to poletje zapustil Ljubljano in slovenski nogomet, zmaje čaka novo obdobje v kratki zgodovini prenovljene, v bistvu na novo ustanovljene Olimpije iz leta 2005, ko je začela pohod od pete lige do vrha slovenskega nogometa z Mandarićem.

Komu bo ameriški poslovnež srbskega rodu predal predsedniško žezlo, je za zdaj še skrivnost. Na žalost tistih, ki si v klubu želijo močnejšega domačega, ljubljanskega oziroma slovenskega, pečata, v Stožice menda prihaja nov tujec. Mandarić je sicer ves čas napovedoval, da bo Olimpijo zapustil, ko bo ta na vrhuncu, s pravo evropsko podobo. Ta priložnost je zanj zamujena, nihče pa ne more zanikati, da je v slovenskem nogometnem prostoru pustil močno sled. Ali bo ta v prihodnosti morebiti celo pogubna za ljubljanskega prvoligaša, se bo morda videlo že v prihodnji sezoni.
 

Bitka za najboljšega strelca


Vsekakor bo jutri v Ljudskem vrtu med drugim pravi posladek boj za prvega golgeterja lige. Na vrhu lestvice sta Olimpijin Rok Kronaveter in Luka Majcen (Triglav) s po 15 zadetki. Po 14 sta jih dosegla Rudi Požeg Vancaš (Celje), ki je zaradi poškodbe že sklenil sezono, in Rok Sirk (Mura). Sledi vroč mariborski dvojec: Luka Zahović (13) in Jan Mlakar (12). Prav zadnji je spet strelsko razpoložen, zato bo poskušal že proti Olimpiji izboljšati svoj učinek. V prvi vrsti pa se želi ob odhodu v angleško premier league (Brighton) od domače scene posloviti z lovoriko.


»Zame je to poseben položaj. Nimam še nobene trofeje v karieri, tako da se veselim tega trenutka. Upam, da se bo zgodil že v soboto. A ne razmišljamo o slavju, naše delo še ni končano. Ne glede na prednost moramo ostati zbrani, popolnoma osredotočeni na tekmo. Čaka nas zahtevna naloga, ki pa jo, verjamem, lahko uspešno opravimo,« meni 20-letni napadalec. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije