DESKANJE NA SNEGU

Legendarni Žan Košir želi prehiteti legendo Whita

Tržičan optimistično pričakuje novo deskarsko sezono. Vztrajati si želi še en olimpijski cikel do Pekinga 2022.
Fotografija: Žan Košir je v Ljubljani priložnostno razstavil vse kolajne in globuse, ki jih je osvojil na športni poti. FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Žan Košir je v Ljubljani priložnostno razstavil vse kolajne in globuse, ki jih je osvojil na športni poti. FOTO: Marko Feist

LJUBLJANA – Če kdo v eni sezoni, 2014/15 je bilo to, v svetovnem pokalu osvoji veliki kristalni globus, poleg tega še preostala, mala za paralelni veleslalom in slalom, leta 2015 na svetovnem prvenstvu v disciplini paralelni veleslalom osvoji srebrno odličje, z olimpijskih iger pa ima srebro in dva brona, je seveda razvidno, da je velikan slovenskega športa.
Žan Košir je v Ljubljani priložnostno razstavil vse kolajne in globuse, ki jih je osvojil na športni poti. FOTO: Marko Feist
Žan Košir je v Ljubljani priložnostno razstavil vse kolajne in globuse, ki jih je osvojil na športni poti. FOTO: Marko Feist

Deskar Žan Košir pri dopolnjenih 34 letih pogleduje naprej, proti olimpijskim igram v Pekingu leta 2022. »Enako število olimpijskih odličij v deskanju ima ob meni le še legendarni Shaun White. Zakaj ne bi poskusil osvojiti še ene in ga prehiteti?« pravi športnik iz Pristave pri Tržiču, ki je seveda alpski deskar, White pa je tri zlate lovorike osvojil v snežnem žlebu.

Koširja je v zadnjih letih oviralo zdravje oziroma boleč hrbet, v novo sezono svetovnega pokala, začela se bo v četrtek v Carezzi s paralelnim veleslalom, pa vstopa nadvse optimistično in nasmejano. »Po 15 letih v svetovnem pokalu motivacija še obstaja, vidim, da sem konkurenčen najboljšim. Sicer bo težko ponoviti najboljša leta, a sem si prizadeval najti novo pot. Sem na boljši ravni kot v zadnjih treh sezonah. V Carezzi sem bil doslej dvakrat drugi, letos si želim zmagati. Je pa sezona dolga,« je bil Košir dobre volje po podaljšanju zaposlitve in sodelovanja s pokrovitelji.
 

Nasmejan po sezoni


»Pri vztrajanju do Pekinga je pogoj stik s svetovnim vrhom, če ga ne bo, se bom spogledoval s koncem kariere,« je odločen Gorenjec, ki je imel sicer zaradi težav s hrbtom v preteklih treh sezonah zelo skrčen program tekem v svetovnem pokalu. Letos načrtuje poln spored, izpustil bo le kakšen slalom.

»To bo tisti v Bad Gasteinu. To je sicer z dvema zmagama moje najuspešnejše prizorišče, a tudi najnevarnejše za poškodbe,« se nevarnosti za telo zaveda deskarski šampion, ki se želi odlikovati tudi na edini domači tekmi v svetovnem pokalu, 19. januarja na Rogli, februarja pa ga čaka svetovno prvenstvo v Park Cityju v ZDA.

»Tudi pokrovitelji so si zaželeli, da bi nastopil na vseh tekmah. Le ena, čeravno velika, jih ne zanima,« je še navrgel Žan, ki se bo v svetovnem pokalu v glavnem spopadal z že znano in tako kot on izkušeno konkurenco. »Glavni cilj je biti med tistimi, ki se na tekmah bojujejo za stopničke. In da bom po sezoni zdrav in nasmejan,« je še z besedami zadeskal čez ciljno črto. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije