F1

Komaj čakam na dirke!

Aktualni svetovni prvak F1 Lewis Hamilton se zaveda svojega potenciala, ki ga hoče z novim dirkalnikom maksimalno izkoristiti; in kakor pravi, bi lahko dirkal vsak dan.
Fotografija: Lewis Hamilton Foto: Daimler
Odpri galerijo
Lewis Hamilton Foto: Daimler

Konec meseca, natančneje 25. marca, se z dirko za veliko nagrado Avstralije v Melbournu začenja nova sezona formule ena. Ekipe se pospešeno pripravljajo in opravljajo še zadnja testiranja, gledalci pa se že veselijo spopadov najhitrejših dirkačev na svetu. In med njimi začetek nove sezone zagotovo najbolj nestrpno pričakuje lanski (sicer že štirikratni) svetovni prvak, Britanec Lewis Hamilton, s katerim je poklepetal sodelavec Obratov.

Lewis, na progi boste testirali novi F1 W09 EQ power+, prejšnji teden pa ste obiskali tovarno v Brackleyju. Kako ste se počutili?
Super se je bilo vrniti. V tovarni je vedno odlično delovno vzdušje. Prvi obisk v letu je vedno vznemirljiv, saj so pričakovanja glede novega dirkalnika velika. Super je videti zbrane vse ljudi. V nov avto so vložili veliko truda, dela in časa. Vesel sem, da lahko preizkusim njegove zmogljivosti. Sem eden izmed dveh ljudi, ki sta dobila priložnost voziti ta dirkalnik, na kar sem še posebno ponosen, saj se zavedam, koliko dela je bilo vanj vloženega.

Novi avto je več kot agregat – je najbolj dovršen Mercedesov dirkalnik F1 doslej in predstavlja sanje in pričakovanja ekipe. Ste zaradi tega pod večjim pritiskom kot običajno?
Če sem iskren, sem vedno pod največjim možnim pritiskom. Nekaj pa je še dodatnega. Živčen si, saj nočeš uničiti avta, v katerega je bilo vloženega toliko dela in truda – čeprav vem, da ljudje, ki so ga sestavili, o tem ne razmišljajo. Vedo, da bom dal vse od sebe, in to je to, kar od mene pričakujejo. Zavedam se svojega potenciala, ki ga hočem z dirkalnikom maksimalno izkoristiti.

Leto 2018 bo vaša šesta sezona pri Mercedes-AMG Petronas Motorsportu. Vaši dosežki s to ekipo so izjemni. Kako se počutite, ko pogledate nazaj in se spomnite vsega, kar ste skupaj dosegli?
Težko je verjeti, da smo skupaj že šest let. Tako hitro je minilo. Spomnim se, ko sem prvič prišel v tovarno v Brackleyju. Res gre za sanjsko izkušnjo – sodelovati z najboljšo ekipo in podaljševati razmerje z Mercedesom.

Kako se je razvijala ekipa v zadnjih petih letih?
Že ko sem prišel sem, je bila to prava dirkalna ekipa, ki pa je v teh letih izjemno napredovala. Res je čudovito videti, kako se razvijata tovarna in energija v njej. Delovno vzdušje je fenomenalno, kar ima pozitiven vpliv in je hkrati navdih za zaposlene.

Če govorimo o prihodnosti – v kateri smeri bi se morala ekipa razvijati?
Mercedes že ima najboljšo ekipo, ki nadaljuje rast v še močnejšo zasedbo. Temelji, na katerih raste, so trdni. Upam, da bom lahko del te ekipe tako dolgo, kot bo možno.

Kdo bo letos vaš glavni tekmec?
To je v tem trenutku težko napovedati, upam si reči, da bosta to Ferrari in Red Bull, ki sta bila na koncu leta zelo tekmovalna. Lahko pa se pojavijo tudi druga presenečenja.

V novi sezoni bo nekaj sprememb – avti bodo imeli manj moči, varnostni lok, nove pnevmatike. Kaj menite o tem?
Za ekipo v Brixworthu in Brackleyju postaja vse težje, vendar se vedno znova kosajo z izzivi, kar je lepo videti. Mislim, da bo letos zaradi novih pravil težje za vse, zato bom še previdnejši z motorjem. Zagotoviti moramo, da bomo iz njega potegnili največ. Zanesljivost bo ključnega pomena. Zavedam se, da za menoj stoji najboljša ekipa, ki bo dala vse od sebe, da bomo ostali v ospredju.

Z varnostnim lokom se je minimalna teža dirkalnika povečala za pet kilogramov na 733. Kako bo to vplivalo na vožnjo z vidika voznika?
Dirkalniki postajajo vse težji, kar se občuti pri vožnji. Dodajanje teže dirkalnik upočasnjuje, a z nenehnim razvojem postaja znova hitrejši. Ko smo varnostni lok prvič videli na dirkalniku, je bilo nenavadno, ampak sem prepričan, da se bomo navadili in bo kar hitro postal standard.

V 2018. se vračamo v nemški Hockenheim kot tudi na francoski Paul Ricard.
Spomnim se svoje prve dirke v Hockenheimu. Tam sem bil z Nicom, na starem dirkališču, ki mi je bilo najbolj pri srcu. Še zdaj je odlično. Je dokaj majhno, a še vedno zelo dobro za konkretne dirke. Veselim se obiska. Nemčija je znana po zagretih navijačih. To, da dirkamo v državah, kjer nas podpirajo, se mi zdi zelo pomembno. Brez njih ne bi obstajali. Obiskujemo nove države, kjer še ni takih množic podpornikov. Cilj je navdušiti čim več ljudi. Pri tem pa seveda ne smemo zanemariti pravih navdušencev nad moto športom, tako da sem resnično vesel, da se vračamo v Nemčijo in Francijo.

Česa pa se najbolj veselite?
Veselim se tega, da bom spet dirkal. Dirkam že dolgo in še vedno je noro dobro. Znova in znova me prevzame. Komaj čakam, da se začne. Mislim, da bi lahko dirkal vsak dan.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije