NOGOMET

Julen Lopetegui je izdal Španijo, mundial ZDA, Mehiki in Kanadi

Španci so odpustili selektorja, ker se je skrivaj dogovoril z Real Madridom. Za gostitelja SP 2026 so člani Fife izbrali ameriško trojko namesto Maroka.
Fotografija: Zdaj že bivši selektor Španije Julen Lopetegui (levo) in predsednik zveze Luis Rubiales v pogovoru pred dobrim tednom, ko je med njima še vladala idila. Foto: AFP
Odpri galerijo
Zdaj že bivši selektor Španije Julen Lopetegui (levo) in predsednik zveze Luis Rubiales v pogovoru pred dobrim tednom, ko je med njima še vladala idila. Foto: AFP

LJUBLJANA – Včerajšnji kongres Mednarodne nogometne zveze (Fifa), na katerem so z glasovanjem vseh članic izbirali organizatorje svetovnega prvenstva 2026, je ostal globoko v senci dogajanja v španski reprezentanci. Predsednik njihove zveze Luis Rubiales je točno opoldne, dva dni pred njihovo tekmo s Portugalci, sporočil, da Julen Lopetegui ni več selektor izbrane vrste. Glavni razlog za takšno odločitev je bilo dejstvo, da je španski velikan Real Madrid v torek objavil, da bo 51-letni Lopetegui po SP prevzel vodenje kraljevega kluba. »O tem nismo imeli nikakršnih informacij. Seveda bi Julen raje videl, da bi se zadeva razpletla drugače. Položaj je zapleten, najbolj zapleten, kot si ga lahko predstavljamo. Za nas je to težak udarec, a stopili bomo skupaj. Reprezentanca pripada vsem Špancem. Zaradi določenih vrednot smo bili v današnjo odločitev prisiljeni. To naj bo tudi sporočilo vsem v zvezi, da obstajajo pravila obnašanja, ki jih je treba spoštovati. Julenu se zahvaljujemo za opravljeno, tudi zaradi njega smo v Rusiji, a se čutimo dolžni prekiniti naše sodelovanje,« je razočarano in besno hkrati pojasnjeval šef španskega nogometa Rubiales, ki pa je že dan prej potrdil, da je selektorjeva nova pogodba, ki jo je podpisal pred vsega tremi tedni in bi veljala do eura 2020, res vsebovala klavzulo, ki mu je omogočala predčasen odhod.

Hierro bo vodil Špance

Toda nihče si ni niti v sanjah predstavljal, da bi se lahko Lopetegui v najbolj občutljivem obdobju dogovarjal z velikanom, kot je Real Madrid, in to celo za njihovimi hrbti. In še več, da bi celo objavili sklenjen dogovor. Španski mediji, tudi tisti, ki so blizu kraljevemu klubu, ugotavljajo, da je njihovo reprezentanco zadel meteorit, ne samo bomba. Jeza v ekipi je velika, saj sta tudi vodilna zvezdnika Andres Iniesta in Sergio Ramos selektorja poskušala prepričati, naj počaka z odhodom. »Rubiales se je počutil izdanega. Real je ravnal neprimerno, Lopetegui še slabše. Trener je uničil prav vso zbranost ekipe tik pred SP,« je zaplet komentiral novinar Manu Carreno. Na mundialu bo zdaj moštvo vodil 50-letni športni direktor Fernando Hierro, nekdanji as Reala, ki pa nima veliko trenerskih izkušenj, saj je doslej vodil le drugoligaški klub Real Oviedo.

Slovenci so se vzdržali

Na 68. kongresu Fife so tokrat o organizatorju SP prvič glasovale članice namesto izvršnega odbora. Sprememba je posledica korupcijskih škandalov, ki so Fifo zaznamovali pri prejšnjih izborih gostiteljev. Združena kandidatura ZDA, Mehike in Kanade za gostiteljstvo mundiala leta 2026 je prejela 134 glasov, Maroko pa 65. Zanimivo je, da so se pri glasovanju vzdržali predstavniki zvez iz Slovenije, Španije in s Kube. Seveda so bili v ospredju tudi oziroma predvsem finančni interesi Fife; severnoameriška trojica organizatorjev obljubila velikanske prihodke v primerjavi s skromnim Marokom. Gre za skoraj 15 milijard dolarjev, kar je še enkrat več, kot lahko ponudi severnoafriška država. »Nedvomno smo našli zelo močne in solidne partnerje,« je ob čestitkah ZDA, Kanadi in Mehiki dejal predsednik Fife Gianni Infantino, ki je napovedal, da se bo na naslednji volilni skupščini (junija 2019 v Parizu) še drugič potegoval za položaj prvega moža krovne nogometne organizacije.

Prvič 48 reprezentanc

ZDA so SP gostile leta 1990, Mehika 1970 in 1986, Kanada pa še nikoli. Čez osem let bo na največjem turnirju prvič sodelovalo kar 48 reprezentanc namesto dosedanjih 32. Izbrane vrste bodo razdeljene v 16 predtekmovalnih skupin s po tremi reprezentancami, 32 ekip pa bo napredovalo v drugi del na izpadanje; skupno bodo odigrali kar 80 tekem. ZDA jih bodo gostile največ, kar 60, Mehika in Kanada pa po 10. Na dan odprtja bodo tekme na sporedu v vseh treh državah gostiteljicah, prizorišče finala pa še ni določeno, morebitni kandidati so Dallas, Los Angeles in New York. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije