SKOKI

Gostitelji osmoljenci na Ljubnem, za Uršo Bogataj že konec tekmovalne zime

Silvestrska turneja skakalk se je nesrečno iztekla za slovenski tabor. Urša Bogataj po padcu na sklepni tekmi in poškodbi že končala sezono.
Fotografija: Za Uršo Bogataj je že konec tekmovalne zime 2022/23. FOTO: Matevž Peršin/SZS
Odpri galerijo
Za Uršo Bogataj je že konec tekmovalne zime 2022/23. FOTO: Matevž Peršin/SZS

Drugi del silvestrske turneje smučark skakalk na Ljubnem ob Savinji slovenskemu taboru ni prinesel pričakovanega veselja, temveč veliko žalosti. Po sobotni zmagi Norvežanke Anne Odine Strøm je nedeljsko sklepno preizkušnjo dobila Avstrijka Eva Pinkelnig, s tem je zmagala tudi v skupnem seštevku druge silvestrske turneje in si prislužila zlato sovo. Skupna zmagovalka Pinkelnigova je ob predpisanih denarnih nagradah prejela še posebno v višini 20.000 evrov, zlata sova je vredna več kot 10.000 evrov.

Avstrijka se je veselila, slovenska ženska vrsta pa je bila potrta.​ Nika Križnar je s šestim in petim mestom v skupnem seštevku turneje končala na tretji stopnički, a je bila vidno prizadeta zaradi sotekmovalke Urše Bogataj, ta je pri doskoku v prvi seriji preizkušnje na novega leta dan grdo padla. Dvakratna olimpijska zmagovalka se je prijela za levo koleno, podrsala je tudi po obrazu. Iz doskočišča so jo odnesli na nosilih in jo odpeljali v bolnišnico v Ljubljano (UKC), ugotovili so ji poškodbo križnih vezi levega kolena.

Urša Bogataj je že decembra 2019 prestala hudo poškodbo, strgano križno vez, vendar v desnem kolenu, po kateri se je uspešno vrnila. Tokrat si je strgala križno vez, gre za poškodbo notranje stranske in sprednje križne vezi v levem kolenu, zanjo je sezona 2022/23 končana, njen vrh pa bo sicer nordijsko SP v Planici. Začetno zdravljenje Bogatajeve bo potekalo nekirurško z imobilizacijo in kasnejšo rekonstrukcijo vezi z operativnim posegom, zdaj je v domači oskrbi in se počuti dobro. »Imela je veliko pristajalno višino in koleno ni zdržalo. Res smo osmoljenci tekem na Ljubnem. Lahko rečem, da imamo sklonjene glave. Ni nam uspelo, kar smo si želeli, poleg tega je tu še poškodba Urše Bogataj. Brez nje bo nadaljevanje sezone zelo težko,« je dejal slovenski trener Zoran Zupančič.

Nemci prehitevajo

Tehnični direktor nemške smučarske zveze Horst Hüttel je napovedal, da bodo imele smučarke skakalke že prihodnjo sezono zagotovo tekmi svetovnega pokala v Partenkirchnu 29. decembra in Oberstdorfu 1. januarja. Vprašanje je, kaj bo v prihodnje s silvestrsko turnejo; dve tekmi sta bili v Beljaku in dve na Ljubnem. Ženska novoletna turneja bi morala potekati v sezoni 2023/24, a je avstrijska smučarska zveza decembra napovedala umik tega datuma in dodala, da bo prestižna ženska turneja šele v sezoni 2024/25. Hüttel je še dejal, da bo ženska turneja vsaj v Nemčiji potekala po obratnem vrstnem redu kot moška; se pravi najprej Garmisch-Partenkirchen, nato Oberstdorf.

Novico je potrdil tudi športni direktor Avstrijske smučarske zveze Mario Stecher in dodal, da si kot nadaljevanje obeh tekem v Nemčiji lahko predstavlja tudi tekmovanji v Beljaku in na Ljubnem v začetku januarja. Rajko Pintar, generalni sekretar organizacijskega odbora na Ljubnem, je dejal, da bo to jasneje marca ali aprila. Takrat bo znan koledar tekem za naslednjo sezono. »Po neuradnih podatkih naj bi bili 6. in 7. januarja okvirno tekmi v Beljaku in na Ljubnem. Zagotovo bomo tako še naprej organizirali tekmovanje za zlato sovo, verjetno pa res ne bo silvestrske turneje,« je dejal Pintar. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije