FORMULA 1

Ferrarijev vodja grozi z udarci

Sebastian Vettel vroči kandidat za zmago na jutrišnji VN Italije.
Fotografija: Ferrarijeva dirkača Sebastian Vettel (desno) in Kimi Räikkönen sta se dobro razpoložena pripeljala v Monzo. Foto: AP
Odpri galerijo
Ferrarijeva dirkača Sebastian Vettel (desno) in Kimi Räikkönen sta se dobro razpoložena pripeljala v Monzo. Foto: AP

LJUBLJANA – Iz dirke za veliko nagrado Belgije, ki jo je minulo nedeljo zanesljivo dobil Ferrarijev adut Sebastian Vettel, je mogoče potegniti zaključek, da je Mercedesove izjemne prevlade v formuli 1 očitno konec. Še celo v nemškem moštvu so se čudili hitrosti poskočnega vranca v Spa-Francorchampsu.

»Ferrari je bil nazadnje na ravninah res impresiven, kar je na stezah, kakršna je v Monzi, zagotovo prednost,« se tudi vodja Mercedesove ekipe Toto Wolff dobro zaveda, da jim na jutrišnji VN Italije (s startom ob 15.10) in verjetno tudi na preostalih preizkušnjah do konca sezone v boju za lovoriko še zdaleč ne bo posuto z rožami.

Na drugi strani se v Maranellu čedalje bolj zavedajo svoje moči, kar je mogoče soditi po njihovih samozavestnih izjavah. Še posebno glasen je bil vodja rdečih Maurizio Arrivabene, ki je na sredinem Ferrarijevem šovu v Milanu množici navijačev sporočil, da je napočil njihov čas.

»Še naprej moramo izvajati pritisk na Mercedes, saj tega niso vajeni; z neuspehi se preprosto ne znajo spopasti,« je poudaril 61-letni Italijan, pri čemer je imel v mislih tudi zadnje obtožbe Lewisa Hamiltona, češ da uporabljajo nedovoljene trike.

Kot je nadaljeval, so se sami iz preteklih let, ko jim nikakor ni šlo po načrtih in željah (kot zadnji se je z rdečo boginjo naslova svetovnega prvaka veselil Kimi Räikkönen v sezoni 2007), ogromno naučili. »V zadnjih letih smo pogosto hodili naokrog sklonjene glave, prejemali smo udarce z leve in desne strani. A prav vsakič smo se pobrali!« je pribil Arrivabene in tekmecem zagrozil: »Prišel je čas, da začnemo mi deliti udarce!«
 

Izkoristili luknjo v pravilih


Da pri Ferrariju letos ničesar ne prepuščajo naključju, je mogoče sklepati tudi po tem, da so julija – kot je zdaj prišlo na dan – spretno izkoristili luknjo v pravilniku in 100 kilometrov, dovoljenih za snemanje oglasov, istočasno izkoristili tudi za skrivno testiranje.

Izvedli so ga v Monzi, kjer jim je njihov monaški testni voznik Charles Leclerc, sicer dirkač moštva Sauber, pridobil dragocene podatke za tokratno VN Italije – še zlasti v zvezi z novo asfaltirano startno-ciljno ravnino na stezi v Kraljevem parku.

Po Vettlovem podvigu v Belgiji so se seveda povečali tudi apetiti številnih Ferrarijevih navijačev, ki na domači stezi pričakujejo, če že ne zahtevajo, zmago poskočnega vranca. Nanjo čakajo vse od leta 2010, ko je bil z rdečo boginjo najhitrejši Fernando Alonso.

V zadnjih štirih letih je v Monzi kraljeval Marcedes, lani je tam – kot že v sezonah 2012, 2014 in 2015 – prvi ciljno črto prevozil Hamilton. Vettel, ki je v Kraljevem parku zmagal trikrat (s toro rossom leta 2008 ter red bullom v sezonah 2011 in 2013), je trdno odločen prekiniti zmagoviti niz srebrnih puščic.

»Eden od ciljev, ki jih še imam, je zagotovo v Monzi zmagati v pravi barvi,« je italijanskim privržencem popihal na dušo 31-letni Nemec, ki je medtem že pozabil na svoj spodrsljaj iz Milana, kjer je na predstavitvi vožnji z dirkalnikom trčil v ogrado: »Uf, zaradi tega mi je bilo kar nerodno.« Če si bo želel Vettel, ki ga od vodilnega Hamiltona v skupni razvrstitvi loči 17 točk, jutri uresničiti svoj cilj, si takšne napake zagotovo ne bo smel privoščiti. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije