NBA-NABOR

Dončić še korak bližje Phoenixu?

Phoenix je dobil pravico prve izbire na letošnjem naboru NBA.
Fotografija: FOTO: Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Reuters

CHICAGO – Ekipa Phoenix Suns je na loterijskem žrebu pred letošnjim naborom v košarkarsko ligo NBA dobila pravico do prve izbire in morda bo to pomenilo, da se bo trenerju slovenske reprezentance Igorju Kokoškovu v naslednji sezoni v Arizoni pridružil Luka Dončić, ki je pri samem vrhu seznama igralcev, ki bodo najprej izbrani. Nabor NBA bo 21. junija v Brooklynu, za Phoenixom pa bo izbirala ekipa Sacramento Kings pred Atlanto, Memphisom in Dallasom. Dončić bo do takrat bržkone že izbran, saj ga stavnice uvrščajo na drugo mesto takoj za DeAndreom Aytonom iz univerzitetne ekipe Phoenix Wildcats.

Loterija je Phoenixu dodelila prvo izbiro na naboru prvič v zgodovini, zadnji dve leti pa je bil na vrsti kot četrti klub NBA. Največ možnosti za prvo izbiro stavnice pripisujejo 113 kilogramov težkemu in 216 centimetrov visokemu Bahamcu Aytonu, ki bo julija dopolnil 20 let. Pri moštvu Phoenix Wildcats je v svoji uvodni sezoni imel povprečno 20,1 točke na tekmo in 11,6 skoka ob 61,2-odstotnem metu iz igre.


Dončić, ki ob 203 centimetrih tehta nekaj čez 100 kilogramov, je februarja dopolnil 19 let in prihaja na nabor z najboljšimi dosežki igralca njegove starosti. V 62 tekmah za Real ima povprečje 14,5 točke na tekmo, 5,3 skoka in 4,7 podaje.

​Prvi v Evropi rojeni trener v zgodovini lige NBA

Lani je Dončić s Kokoškovom in Goranom Dragičem, ki je svojo kariero v NBA začel leta 2008 v Phoenixu ter soigralci iz reprezentance za Slovenijo osvojil prvi naslov evropskih prvakov v zgodovini. Zaradi tega mu povsem upravičeno pripisujejo možnosti, da bo šele drugi evropski igralec v zgodovini po Andreju Bargnaniju leta 2006, ki bo izbran kot prvi na naboru NBA.

Prvi v Evropi rojeni trener v zgodovini lige NBA Kokoškov je Dončića po poročanju medija AZCentral opisal kot čudežnega dečka in vzhajajočo zvezdo, pri čemer je posebej izpostavil njegove sposobnosti podajanja žoge, kar je označil kot najtežji del igre. »Res je enkraten in poseben, da pri tej starosti dobro razume igro in je moštveni igralec,« je med drugim dejal Kokoškov.
Za Aytonom in Dončićem so pri vrhu najbolj želenih igralcev letošnjega nabora še Jaren Jackson (Michigan State), Marvin Bagley (Duke), Michael Porter (Missouri), Mohamed Bamba (Texas), Trae Young (Oklahoma) in Collin Sexton (Alabama).

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije