KVALIFIKACIJE

Čakajo Dončića in Dragića

Slovenijo konec junija čaka zaključek kvalifikacij za svetovno prvenstvo Prva moža pri KZS v lovu na kapitalca: Luko Dončića in Gorana Dragića
Fotografija: Bo Goran Dragić le pomagal? FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Bo Goran Dragić le pomagal? FOTO: Reuters

LJUBLJANA – Še slabi trije tedni nas ločijo od nadaljevanja kvalifikacij za svetovno prvenstvo, ki košarkarje čaka prihodnje leto na Kitajskem (med 31. 8. in 15. 9). V Stožicah bo Slovenija gostila Španijo (28. t. m.) in Črno goro (1. julija). Ligaške sezone gredo h koncu. Ob pogledu na širši seznam igralcev, na katere računa selektor Radovan Trifunović (v teh dneh predava na Švedskem), sta aktivna le še dva. Luka Dončić se je uvrstil v finale španske lige, Miha Lapornik se bori za bron v Romuniji.

Pestri dnevi so tudi pred drugimi reprezentanti, ki so že končali sezone. Klemen Prepelič je v veselem pričakovanju: postal bo oče, zagotovo pa bo zamenjal tudi sredino – verjetno Real ne bo snedel besede in ga bo dal pripeljati iz Pariza v Madrid. Aleksej Nikolić, Edo Murić in Jaka Blažič so se znašli na radarju Petrola Olimpije. Prvi še ima veljavno pogodbo z nemškim Bambergom, kjer pa so na obzorju spremembe. A zadnjo besedo bo imel klub, zato Aleksej kot lojalen vojak čaka klubsko povelje. Murić na Poljskem ni imel mirne sezone, ostal je brez lovorike, pred zadnjo tekmo še brez trenerja Andreja Urlepa, za nameček se je tik po prihodu na Poljsko še poškodoval. Blažič se je izvrstno znašel v Andorri, zato je pričakovati, da se bo zahvalil za povabilo iz Olimpije in nadaljeval v Španiji, ni pa nujno, da prav v Andorri. Niti preostalim reprezentantom ni dolgčas. Nov klub si išče Žiga Dimec, z odhodom na tuje se spogledujeta Gregor Hrovat in Matic Rebec, v novem klubu, v Sixt Primorski, pa sta pristala Žan Mark Šiško in Luka Vončina.

Tiha diplomacija

Delavno je tudi na košarkarski zvezi. Selektor Trifunović verjame, da bo tiha diplomacija Košarkarske zveze Slovenije z odliko opravila svoje delo. Rašo Nesterović, generalni sekretar KZS, je zadolžen, da stori vse, da bo Luka Dončić na voljo za tekmi s Španijo in Črno goro. Jasno je, da bo to zelo težko kljub bogati mreži, ki jo ima Nesterović v košarkarskem svetu. Dončića bodo 21. junija izbrali na draftu lige NBA (če se do 11. t. m. ne bo odjavil z nabora!). Po koncu sezone v Španiji (ker je Luka v finalu, ga na draftu ne bo) bo moral Dončić zagotovo v ZDA. Trifunović mora Dončića prijaviti za tekmo 24 ur pred prvim sodniškim metom. Po koncu finalne serije slovenskega državnega prvenstva pa je Matej Erjavec, predsednik Košarkarske zveze Slovenije, še vedno upal, da bo pomagal tudi Goran Dragić. Pa ne kot navijač v prvi vrsti, ampak na parketu. Erjavec je takrat menil, da ima dovolj časa, da prepriča Gogija. Samo za ti dve tekmi. Kako je bil uspešen predsednik, bo znano v teh dneh.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije