MUNDIAL

Bodo mladi otoški levi končno pokazali zobe?

Danes na SP v nogometu še zadnji tekmi v osmini finala.
Fotografija: Kapetan Anglije Harry Kane je doslej na SP v Rusiji dosegel pet zadetkov. Foto: AP
Odpri galerijo
Kapetan Anglije Harry Kane je doslej na SP v Rusiji dosegel pet zadetkov. Foto: AP

LJUBLJANA – Danes bodo angleški nogometaši spoznali, ali so v zadnji tekmi predtekmovanja v skupini G pravilno kalkulirali, ko so v dvoboju načrtno okrnjenih zasedb izgubili z Belgijo (0:1) in ji prepustili prvo mesto. S tem so namreč izbrali nasprotnika v osmini finala – Kolumbijo, rdečim vragom s celine pa prepustili obračun z Japonci. Na Otoku družno pozdravljajo odlično ozračje v moštvu treh levov, že kar revolucionarno vodenje selektorja Garetha Southgata v primerjavi s predhodniki ter sproščene in učinkovite igre mlade zasedbe.

Toda šele zdaj sledi prvi pravi test. »Jasno je, da moramo prej ko slej igrati z enim od velikih moštev. Če hočeš biti najboljši na svetu, moraš premagati tudi največje. Zato se ne obremenjujemo preveč s tekmeci,« duh slačilnice predstavlja 25-letni napadalec Anglije Jesse Lingard, ki o taktiki proti Kolumbijcem pravi: »Ni potrebe po velikih spremembah. Ne glede na to, v katerem krogu smo, bomo igrali enako. Igrali bomo brez strahu in svobodno. Prav to nas je pripeljalo do sem, zakaj bi torej kar koli spreminjali?«

Vse oči bodo tudi tokrat uprte v kapetana Harryja Kana, s petimi zadetki po le dveh odigranih tekmah prvega strelca turnirja. Kolumbijci so bili prvi v skupini H po opozorilnem porazu z Japonsko ter zmagah proti Poljski in Senegalu. Glavna težava selektorja Joseja Pekermana je, da zaradi poškodbe verjetno ne bo nared glavni plejmejker James Rodriguez, zato pa velike upe polaga v drugega vezista Juana Cuadrada ter kapetana in izkušenega golgeterja Radamela Falcaa. »Angleži imajo ugled, tradicijo in vrhunske igralce, vendar imamo tudi mi svoja orožja. Oboji imamo enakovredne možnosti za napredovanje. Spoštujemo nasprotnika, ker je pokazal svojo moč, vendar lahko tudi mi marsikaj postorimo,« opozarja defenzivni vezist Carlos Sanchez.
 

Granqvist: Švica je favorit


Dvoboj med Švedsko in Švico bo zanesljivo dal še enega evropskega četrtfinalista. Švica je bila druga v skupini E za Brazilijo, Švedska prihaja kot zmagovalka skupine F pred Mehiko. Če ne drugega, so Švedi doslej pod taktirko selektorja Janneja Andressona dokazali, da imajo kakovostno, kompaktno in zelo nevarno zasedbo tudi po upokojitvi Zlatana Ibrahimovića.

»Zdaj so lahko drugi igralci stopili v ospredje in prevzeli odgovornost. V obdobju kvalifikacij smo zgradili novo moštvo, pokazali smo, da se borimo drug za drugega. Zavedamo se, kaj moramo narediti za dober rezultat,« je pojasnil kapetan Andreas Granqvist. Prav danes naj bi njegova žena Sofia rodila njunega drugega otroka.


»Videli bomo, kaj se bo zgodilo. Osredotočen sem na tekmo, moja žena pa je zelo močna,« je o tem povedal Granqvist, ki vlogo favoritov prepušča Švicarjem. Ti so nazadnje igrali v četrtfinalu daljnega leta 1954, ko so gostili mundial. Selektor Vladimir Petković zaradi rumenih kartonov nima na voljo kar dveh izkušenih branilcev, kapetana Stephana Lichtsteinerja in Fabiana Schära. »Hočemo več in več. Navajeni smo krojiti zgodovino, imamo velike ambicije in naslednja je, da premagamo Švedsko,« sporoča Petković. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije