Ameriški čudež prihaja iz Rusije

Ženska lovorika na teniškem OP Avstralije romala v presenetljive roke. Sofia Kenin v izenačenem svetovnem vrhu nova nepopustljiva bojevnica.
Fotografija: Kako sladek je zmagovalni poljub lovorike za veliki slam, je zdaj občutila tudi Sofia Kenin. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Kako sladek je zmagovalni poljub lovorike za veliki slam, je zdaj občutila tudi Sofia Kenin. FOTO: Reuters

V ženskem tenisu ni kot pri moškem, kjer trije veterani vodijo kolo, (mlajše) miši pa plešejo. Dekleta so na karierni poti nepredvidljiva, mlade bojevnice prihajajo in osvajajo lovorike. Tako je tudi s Sofio Kenin. Enaindvajsetletna Američanka, rojena v Moskvi, je namreč v finalu odprtega prvenstva Avstralije s 4:6, 6:2 in 6:2 ugnala venezuelsko Baskinjo Garbiñe Muguruza.

Keninovi je seveda uspel največji met na športni poti, kot malce starejšo najstnico jo je za nakupovalne drobnarije razveselilo 2,49 milijona evrov nagrade, danes pa bo na lestvici WTA za numerični ponos tudi skočila na sedmo mesto. In denar ji je prišel prav, saj je po zmagi zavila v Cartierjevo draguljarno v Melbournu in si privoščila nakit. Sofia Anna Sonja Kenin je teniško nadarjenost potrjevala že v mladih letih.

Oče Aleksander, je tudi njen trener, in mati Lena sta se leta 1987 iz Sovjetske zveze preselila v ZDA, a se za rojstvo hčerkice leta 1998 vrnila v Rusijo, da bi sorodniki pomagali pri začetni skrbi za novorojenko. A po nekaj mesecih se je družina Kenin znova preselila onkraj velike luže. Najmlajša ameriška zmagovalka turnirja za veliki slam po Sereni Williams leta 2002 je kot petletnica pritegnila pozornost trenerja Ricka Maccija, ta je bedel tudi nad sestrama Williams.

V najstniških letih je zmagala na Orange Bowlu, neuradnem svetovnem prvenstvu za mlade teniške igralke, bila je podprvakinja v svoji starostni kategoriji na OP ZDA leta 2015, istega leta je postala ameriška prvakinja do 18. leta.
 

Sprostitev za mamo


Ameriška čudežna deklica iz Rusije je do Melbourna posamično za veliki slam najdlje prišla lani, ko se je na odprtem prvenstvu Francije po zmagi nad Sereno Williams prebila v osmino finala turnirja. Na turneji WTA je že osvojila štiri posamične turnirje in dva v dvojicah, lani pa so jo, denimo, razglasili za igralko, ki je najbolj napredovala.

»Moje sanje so se uradno izpolnile, nadvse sem hvaležna, da lahko stojim na tem zmagovalnem odru. Če imate sanje, storite zanje prav vse in uresničile se bodo,« je o mojstrovini v teniški zemlji čudes spregovorila Sonja Kenin. »To, da bi nasledila Sereno kot serijska zmagovalka velikih turnirjev, bi bilo čudežno nadaljevanje kariere, a za zdaj še vedno ne morem verjeti, kaj mi je uspelo v Melbournu. Po zmagi sem tudi poklicala mamo, ki vsa na trnih težko gleda moje dvoboje, in ji sporočila, da se lahko dokončno sprosti, saj sem zmagala,« je dodala. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije