DOGOVOR

V Sloveniji ujeti Srbi se vračajo domov

Srbi, ki so se v tranzitu, ne za srbske državljane z urejenim bivanjem v Sloveniji. 
Fotografija: Srbski državljani v avtomobilih čakajo v okolici srbske ambasade, da bi jih Srbija sprejela nazaj v domovino. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Srbski državljani v avtomobilih čakajo v okolici srbske ambasade, da bi jih Srbija sprejela nazaj v domovino. FOTO: Voranc Vogel

Vlada je dosegla dogovor s Srbijo o vračilu okoli 400 državljanov, ki so ostali ujeti v Sloveniji, so sporočili iz vladnega kriznega štaba. Srbov, ki so na poti v Srbijo iz različnih evropskih držav zaradi zaprtja meja ob pandemiji novega koronavirusa obstali v Sloveniji, je okoli 400. Na tiskovni konferenci so povedali, da bo prvi konvoj proti Srbiji krenil že danes.

 

Z veleposlaništva so sicer že v ponedeljek sporočili, da v sodelovanju s pristojnimi srbskimi in slovenskimi institucijami delajo vse, kar je mogoče, in se trudijo rešiti situacijo, v kateri so se znašli srbski državljani, ki so trenutno v Sloveniji in jim je bil zavrnjen vstop na Hrvaško, a se želijo vrniti v Srbijo.

V skladu z novimi režimi in upoštevaje zapiranje mej v vseh sosednjih državah v okviru ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa se intenzivno trudijo rešiti ta problem. Posodabljajo sezname vseh srbskih državljanov, ki čakajo na odhod v Srbijo ter iščejo hitro in učinkovito rešitev. Izpostavili so še, da gre v večini primerov za ljudi, ki so se znašli v Sloveniji zaradi tranzita, ne za srbske državljane z urejenim bivanjem v Sloveniji.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije