TELEFON

Prvakov mlajši brat

Huawei P30 se ponaša z odlično trojno kamero in vrhunskimi zmogljivostmi, škoda je le, da ni vodoodporen.
Fotografija: Zaslon sicer ni zaobljen kot pri modelu pro, ima pa lepo ozke robove. FOTO: Staš Ivanc
Odpri galerijo
Zaslon sicer ni zaobljen kot pri modelu pro, ima pa lepo ozke robove. FOTO: Staš Ivanc

Huawei je prejšnji mesec v Parizu predstavil svoje spomladanske novosti, pri čemer je bil največji poudarek na novem fotografskem prvaku P30 pro. A tudi navadni P30 je presneto dober pametni telefon z odlično kamero.
Zaslon sicer ni zaobljen kot pri modelu pro, ima pa lepo ozke robove. FOTO: Staš Ivanc
Zaslon sicer ni zaobljen kot pri modelu pro, ima pa lepo ozke robove. FOTO: Staš Ivanc

In res je razlika med pro in običajno verzijo letos še manjša kot lani. Zanimivo bo videti, kako se bo P30 odrezal na testu referenčnega fotoportala dxomark, kjer trenutno vodi huawei P30 pro.
 

Huda kamera


V nasprotju s P30 pro ima običajni P30 le tri glavne kamere in samo trikratni zum, kar pa ga še vedno postavlja nad konkurenco. Tudi njegove kamere so razvite v sodelovanju z nemško Leico: glavna (27 mm, f/1,8) ima ločljivost 40 milijonov točk, ultraširokokotna (17 mm, f/2,2) 16 milijonov točk, telefoto kamera (80 mm, f/2,4) pa ima osem milijonov točk in poskrbi za trikratno optično povezavo; stabilizator slike ima le telefoto kamera, medtem ko ima pro optični stabilizator slike tudi na glavni kameri.
Pri Huaweiju so poskrbeli za zanimive barve steklene hrbtne strani. FOTO: Staš Ivanc
Pri Huaweiju so poskrbeli za zanimive barve steklene hrbtne strani. FOTO: Staš Ivanc

Prednja kamera z 32 milijoni točk je identična tisti na proju. Največja občutljivost senzorja glavne kamere – ISO 204.800 – je za polovico manjša kot pri P30 pro, a številka je še vedno vrtoglava in omogoča snemanje res izjemnih nočnih fotografij.
 

Odlične fotografije


Fotografije, posnete z glavno kamero, so ostre v vseh svetlobnih razmerah, barve uravnotežene, kontrasti odlični, dinamični razpon širok, pa tudi umetna inteligenca, ki prepoznava prizore in prilagaja nastavitve, se je nekoliko umirila.


Pri ultraširokokotni kameri so softversko zmanjšali popačenje na robovih, fotografiranje pa je (kot že pri mate 20 pro) mogoče z razdalje poldrugega centimetra. Tako kot pri P30 pro so izboljšani videoposnetki: kamere snemajo v ločljivosti 2160p s 30 sličicami na sekundo ter 1080p s 30 in 60 sličicami na sekundo, slika pa je elektronsko stabilizirana.
 

Odličen zaslon


Pa poglejmo še druge značilnosti telefona. Zaslon je večji kot pri lanskem P20, in sicer po diagonali meri 6,1 palca in ima 1080 x 2340 pik, super pa je, ker ni več navadni lcd-zaslon, ampak oled, ki je sposoben prikazati pravo črnino in neprimerno boljše kontraste, saj se pri zaslonih z organskimi diodami osvetli vsaka pika posebej.


Poleg tega se je zavihek na zgornjem robu zaslona zmanjšal v t. i. kapljico, v kateri se skriva selfie kamera. Vrnil se je klasični izhod za slušalke, aparat pa je še vedno odporen le proti manjšim pljuskom vode in prahu, tako da je treba paziti, da nam ne pade v vodo. P30 v primerjavi s predhodnikom sprejme spominsko kartico do velikosti 256 GB, a kaj ko so se pri Huaweiju (že pri lanskem matu 20 pro) odločili za svoje nm-kartice, ki so dvakrat dražje od standardnih sd-kartic.
 

Močna baterija


Baterija je sicer slabotnejša kot pri starejšem bratu, a še vedno odlična, tako da brez težav zdrži ves dan dela, v pol ure pa se napolni za skoraj dve tretjini. Ne pozna pa brezžičnega polnjenja.


Čitalnik prstnih odtisov je skrit pod zaslonom in se odziva nekoliko hitreje kot pri lanskem matu 20 pro, predvsem pa nanj ni treba tako močno pritisniti kot pri korejskih premijcih. Procesor je že znani hišni kirin 980, pomnilnika pa je tudi na pretek: 6 GB rama in 128 GB shrambe. In cena? Okoli sedemsto evrov v prosti prodaji.
 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije