SPLETNI TRGOVEC

Amazonov prima dan je pred vrati

Amazon Prime Day 2018 prinaša velike popuste, a članstvo v »klubu« največjega spletnega trgovca se splača tudi sicer.
Fotografija: FOTO: Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Reuters

Največji spletni trgovec Amazon je leta 2015 slavil 20-letnico delovanja in 10-letnico delovanja članske storitve prime. In ker je trgovec, jo je proslavil z megarazprodajo, imenovano Amazon Prime Day, ponudil pa ni le znižanih izdelkov pod blagovno znamko Amazon, temveč tudi na desetine tisočev drugih. Verjetno ni treba posebej poudarjati, da je bil 30-urni »dan« poletnih nakupov popolna uspešnica, ki je po prodaji prehitela tradicionalno Amazonovo razprodajo na črni petek. Stvar je bila tako uspešna, da je vrlo vodstvo sklenilo, da bo Prime Day, recimo mu kar prima dan, vsakoletni dogodek. In res, julijski dan nakupov je vsako leto večji: če je Amazon leta 2015 na prima dan prodal za 900 milijonov dolarjev izdelkov, jih je naslednje leto že za poldrugo milijardo, lani pa za 2,41 milijarde dolarjev (2,07 milijarde evrov). Ni slabo za 30 ur, kajne?


Letošnji prima dan naj bi se zgodil, tako kot po navadi, enkrat sredi julija, po neuradnih informacijah menda 16. julija, trajal pa naj bi 36 ur, kar je največ doslej. In kaj Amazon prodaja na svoj prima dan? Poleg svojih izdelkov, kot so e-bralniki kindle, tablice fire, televizijska škatlica za pretakanje videa fire TV in pametni zvočniki echo, ponuja množico večinoma elektronskih naprav, od pametnih telefonov prek računalniške opreme in zabavne elektronike do robotskih sesalnikov za prah irobot. Sliši se hecno, a leta 2015, ko so prvič izvedli akcijo, so v enem dnevu prodali 14.000 robotskih sesalnikov, teden dni poprej pa v enem dnevu le enega.

Prima paketki. FOTO: Reuters
Prima paketki. FOTO: Reuters

Ekskluzivne ponudbe


Za kupovanje na Amazonovem prima dnevu pa je treba biti član »kluba« oziroma plačljive storitve amazon prime, ki jo je spletni trgovec uvedel leta 2005. To pomeni, da je treba plačevati ali mesečno naročnino po 7,99 evra ali letno v višini 69 evrov. In za to kaj ponuja Amazon? Kupcem v ZDA, ki so še vedno najpomembnejši Amazonov trg, ter Avstriji, Britaniji, Indiji, Italiji, Franciji, Japonski, Kanadi, Nemčiji in Španiji ponuja brezplačno dostavo v dveh delovnih dneh, v nekaterih krajih celo v enem, brezplačno pretakanje filmov, serij in glasbe prek svoje vedno bolj priljubljene in razširjene spletne storitve prime video, člani pa si lahko (za nedoločen čas) izposodijo tudi po eno elektronsko knjigo na mesec iz bogate knjižnice Kindle Owners' Lending Library (več kot milijon naslovov) za e-bralnik kindle.

Amazonov prima dan ni edina stvar, zaradi katere se splača postati naročnik: ekskluzivne ponudbe, namenjene samo za člane amazon prima, objavljajo vsak dan, tako na centralnem portalu kakor na lokalnih, kot je, denimo, nemški amazon.de. Pa navedimo konkreten primer, preverjen v praksi. Pred in še med pisanjem tega prispevka je na nemškem amazonu potekala akcija za zunanji mrežni trdi disk WD my cloud home kapacitete osmih terabajtov (namenjen za domači oblak, v katerega lahko shranjujejo vsi člani gospodinjstva in do svojih datotek dostopajo od koder koli, kjer so povezani s spletom). Napravica, ki v prosti prodaji stane 359 evrov (v naših spletnih trgovinah od 321 do 345), je za člane amazon prima stala le 222 evrov. Plus 11 evrov poštnine, seveda. Naročeno v petek ponoči, na domačem naslovu v ponedeljek zjutraj – vmes je bil vikend. Splača se.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije