TELESNA VADBA

Razlike med ljudmi, ki telovadijo in tistimi, ki ne

Koristni nasveti za vse tiste, ki še vedno »cincate«, ali se lotiti treninga, telesne vadbe ali ne. Poskusite, ne bo vam žal.
Fotografija: Navade so vzorci vedenja, ki smo jih pridobili, se naučili in sprejeli v nekem obdobju svojega življenja. FOTO: Diamond Dogs Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Navade so vzorci vedenja, ki smo jih pridobili, se naučili in sprejeli v nekem obdobju svojega življenja. FOTO: Diamond Dogs Getty Images/istockphoto

Začeti z vadbo je pogosto težko. Težko je tudi tistim rekreativcem, ki so dlje časa zaradi raznih razlogov abstinirali od treninga, kaj šele popolnim začetnikom.

image_alt
Zastonj zdravilo, ki ga ni v lekarnah

Ste se kdaj vprašali, kaj je tisto, kar športni rekreativci počnejo drugače? Seveda ne gre zanemariti niti vloge matere narave, a veliko večja zasluga gre navadam.

Navade so vzorci vedenja, ki smo jih pridobili, se naučili in sprejeli v nekem obdobju svojega življenja. Postali so del nas. Ko smo soočeni z izbiro, zaradi navad ne gremo skozi proces odločanja. V veliki meri oblikujejo naše življenje. Na spletni strani outsideonline so podali nekaj zanimivih nasvetov, s katerimi se strinjamo.

Ljudje, ki so v dobri telesni formi, niso na dieti in ne štejejo kalorij 

To velja predvsem za nenadne redukcijske diete, ki obljubljajo takojšnje rezultate. Ne postavljajo se v situacije, ko bi grdo ravnali s samim seboj in svojim telesom. Jasno je, da z dieto ne boste prišli daleč in da bo ta naredila veliko več škode kot koristi. Prav tako se izogibajo malenkostim, ko gre za kalorije.

Bodite pozorni – nihče od teh ljudi ne šteje, koliko je pojedel za kosilo in razmišlja o tem, koliko kilometrov je pretekel. Zelo dobro vedo, kdaj so lačni, kaj bi jedli in kako to potrebo zadovoljiti. Preprosto znajo prisluhniti potrebam svojega telesa in se ne obremenjujejo s številkami in pravili.

Dobro je biti poučen o tej problematiki in imeti osnovne informacije, zavedati pa se je treba, kako zelo lahko zaidemo s poti in pozabimo na bistvo.

Redno telovadijo in izbirajo dejavnosti, ki jih veselijo

Opazili boste, da mnogi med njimi niso fanatiki, ampak je telesna aktivnost nepogrešljiv del njihovega življenja. Pa naj bo to telovadnica, tek, kolesarjenje, rekreativni nogomet ali kaj drugega. Imajo potrebo po gibanju in jih je enostavno motivirati. Izbirajo dejavnosti, ki jih veselijo, in znajo prilagoditi vadbo svojim potrebam.

image_alt
Kako veš, da je Slovenija najlepša dežela na svetu

Nadzorujejo svojo težo

Ne v obsesivnem smislu, meritve ne potekajo trikrat na dan, vendar težo preverjajo občasno. Tako zlahka opazijo spremembe in se pravočasno odzovejo. Zato se ne more zgoditi, da bi bili šokirani in zbegani nad številko, ki so jo pravkar videli na tehtnici.

Imajo trajnostno prehrano

Njihova prehrana je uravnotežena, raznolika, zadovoljuje vse potrebe. »Ali lahko to počnem do konca življenja?« je vprašanje, na katerega si morate odgovoriti, če imate pravo motivacijo. 

Težav ne rešujejo s hrano

Vsi kdaj najdemo tolažbo v tablici čokolade ali torti, vendar to ne postane navada in ustaljen način soočanja s situacijo. Ljudje s prekomerno telesno težo se s hrano pogosto spopadajo s čustvi, frustracijami, osamljenostjo ali dolgočasjem. Za trenutek so zadovoljni, a zelo kmalu opazijo, da niso rešili težave, pa tudi slabo se počutijo zaradi vsega, kar so pojedli.

image_alt
Priprave na petko - ne s čevapčiči, ampak s tekaškimi copati

Ne obdajajo se s skušnjavami

Če pogledate v shrambo fit ljudi, skoraj ne boste našli sladkarij in prigrizkov. Tu in tam se najde kakšen priboljšek, svoj hladilnik napolnijo z zdravo hrano, sadjem in zelenjavo.

Uživajo v občasnih poslasticah

V nasprotju z ljudmi s prekomerno telesno težo, ki živijo s številnimi prepovedmi, omejitvami, imajo fit ljudje drugačen pristop. Ne postavljajo si ovir, ampak si dovolijo, da si občasno privoščijo najljubše sladkarije. Prav tako to počnejo s popolnim užitkom, brez strahu in občutka krivde. Tu seveda govorimo o majhnih količinah.

Veliko več gibanja

Sploh si ne morete predstavljati, kolikšna je razlika, ali greste peš ali počakate na avtobus, ali greste po stopnicah ali z dvigalom, hodite med odmorom v službi ali se preprosto premaknete s stola na stol.

Ljudje v formi morajo zajtrkovati in ne izpuščajo obrokov

Vidijo pomen zajtrka in vpliv, ki ga ima na njihov metabolizem. Zdoma ne gredo brez kakovostnega obroka in tako poskrbijo za uspešen začetek dneva. Enako pomembna je redna prehrana. Ne stradajo telesa, telo poleg upočasnjenega metabolizma pogosto doživlja tudi paniko in nervozo. Potem ne izbiramo, kaj bomo dali v usta, pa tudi količine niso zanemarljive. Manjši obroki vsake 3-4 ure bodo tako početje preprečili.

image_alt
Ste tudi vi med tistimi, ki so kar naprej utrujeni?

Nehajo jesti, ko so siti

Znani sindrom čistega krožnika ni značilen za ljudi, ki pazijo na prehrano. Fit ljudje znajo prepoznati prve znake sitosti in potešitve lakote. Ne marajo občutka preobremenjenosti in počasnosti. Prav tako vsi vemo, da možgani potrebujejo določeno obdobje, da iz želodca prejmejo informacijo o sitosti. Torej le počasi in zmerno.

Ne primerjajo se z drugimi

Naj gre za hujšanje, prehrano, vadbo ali karkoli drugega, vsak organizem je unikaten in specifičen. Naše telo se različno odziva na spremembe, veliko dejavnikov vpliva na našo telesno zgradbo. In škoda je, če se to ignorira, zanemarja. Kar je nekomu uspelo, ni nujno, da pomaga tudi nam. Poznavanje sebe, svojega telesa in realnih možnosti, ki temu ustrezajo, je ključnega pomena, če želimo čim bolje izkoristiti svoj potencial.

Proces spoznavanja samega sebe lahko traja nekaj časa, poskusite uživati ​​in se pri tem zabavati. Nenapisano pravilo je, da telo potrebuje mesec dni, da se navadi. Vredno je poskusiti.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije