VRT

Zelišča uspevajo v pravih razmerah: posadite le tista, ki jih res uporabljate

Ni vseeno, kakšno prst jim bomo namenili in kako bomo z njimi ravnali; posadite le tista, ki jih res uporabljate.
Fotografija: Gojimo jih na vrtu ali v loncih. FOTO: Getty Images
Odpri galerijo
Gojimo jih na vrtu ali v loncih. FOTO: Getty Images

Pomlad je med drugim čas za sajenje dišavnic in zelišč, ki popestrijo marsikatero jed, razvajajo z vonjem, okusom in videzom.

Za rast ne potrebujejo veliko prostora, uspevajo v lončkih na okenskih policah, v koritih na balkonu ali gredici na vrtu, v vsakem primeru pa bodo bujni in na pogled zdravi le, če jim zagotovimo primerne razmere. Ponujamo nekaj namigov za gojenje zelišč, ki jih profesionalci na tem področju že dobro poznajo.

Začnite s sadikami

Če ste se za sajenje zelišč letos odločili prvič ali ste izbrali enoletne rastline, je najbolje začeti tako, da si priskrbite sadike. Res je vzgoja zelišč iz semen cenejša, a je tudi dolgotrajnejša in vam lahko vzame voljo. Semena namreč za kalitev potrebujejo določene razmere in pred presaditvijo na stalno rastišče pravilno nego. Sadike hitreje zrastejo do velikosti, primerne za uporabo, v vrtnarijah in tudi trgovinah pa lahko kupimo mlade rastline domala vseh zelišč, ki jih uporabljamo v kulinariki: baziliko, rožmarin, žajbelj, timijan, peteršilj.

Obstaja veliko vrst in podvrst zelišč, mete je denimo več kot 600 vrst. Prav tako obstajajo dišavnice, ki bi vam sicer lepo uspevale, a jih nikoli ne bi potrebovali in bi vam le zavzemale dragoceni prostor. Jih res potrebujete toliko? Pred nakupom sadik pomislite, kaj kuhate in kakšna zelišča vam bodo najpogosteje prišla prav, ter si priskrbite le tista, s katerimi pogosto bogatite okus svojih kulinaričnih mojstrovin.

Primerna zemlja in obrezovanje

Večina zelišč glede zemlje ni izbirčna. Edini pogoj, ki ga je treba upoštevati, je, da je dobro odcedna. Prebogata in preveč pognojena podlaga, pa naj bo z naravnimi ali umetnimi gnojili, jim ne odgovarja. Zanjo ne zapravljajte denarja, kajti storili bi več škode kot koristi. Priporočljivo pa je težki ilovnati zemlji pred sajenjem zelišč dodati malo peska ali komposta, po zaslugi katerih bo podlaga bolj rahla in zračna.

Čeprav se vam bo v času bujne rasti zdelo škoda obrezovati zdrave liste in poganjke, zlasti če jih ne potrebujete v kuhinji, je to eden ključnih korakov za njihovo uspešno rast. Obrezovanje namreč spodbuja tvorjenje novih poganjkov in zelišča se lepo razrastejo. Dele, ki jih obrežete, pospravite za čas, ko svežih zelišč na vrtu ali v koritih ne bo: lahko jih posušite, zamrznete samostojno ali v ledenih kockah. 

Dele, ki jih odrežemo, posušimo ali zamrznemo. FOTO: Merc67/Getty Images
Dele, ki jih odrežemo, posušimo ali zamrznemo. FOTO: Merc67/Getty Images

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije