Žlikrofi na instagramu

Uporabnike instagrama spodbujajo, da objavljajo fotografije doma izdelanih idrijskih žlikrofov.
Fotografija: Priprava ni preprosta.
Odpri galerijo
Priprava ni preprosta.

V želji da bi podprli lokalne pridelovalce in proizvajalce idrijskih žlikrofov, so v ekipi Praznika idrijskih žlikrofov začeli akcijo #ŽlikrofiDoma, s katero uporabnike instagrama spodbujajo, da objavljajo fotografije doma izdelanih idrijskih žlikrofov. Z akcijo želijo opozoriti tudi na pomen samooskrbe, lokalnih sestavin in jedi.
Iz preprostih domačih sestavin so ustvarili mojstrovino.
Iz preprostih domačih sestavin so ustvarili mojstrovino.

Oblikovali so jo skupaj s partnerji: Zveza društev Mladinski center Idrija, Idrija 2020 + ID20 in Zavod za turizem Idrija.
Idrijski žlikrofi so kot tradicionalna zajamčena posebnost idrijska knapovska domislica, ki pa v zadnjih letih pridobiva popularnost. Temu potrjuje ponudba gostiln v večjih turističnih krajih po Sloveniji, kjer so idrijski žlikrofi že kar pričakovani del jedilnika. Zaradi sestavin, ki jih lahko dobite v bližnji soseščini, so tudi primer iznajdljivosti idrijskih kuharic in kuharjev, ki so iz preprostih domačih sestavin ustvarili mojstrovino. Številnih sestavin ni treba iti iskat daleč, večinoma jih najdemo na domačem vrtu ali njivi.

»Pri organizaciji Praznika idrijskih žlikrofov velik poudarek dajemo pospeševanju lokalnega trajnostnega razvoja, o čemer pričata tudi certifikat odličnosti Idrija izbrano in priznanje za eno najboljših evropskih trajnostnih praks Green Destinations, ki ju je festival pridobil leta 2019. Naša prizadevanja je potrdila tudi Slovenska turistična organizacija, ki je festival uvrstila med TOP 5 kulinarične festivale v Sloveniji,« pravijo v Mladinskem centru Idrija.


V okviru poziva spodbujajo uporabnike instagrama, da poleg slike jedi napišejo uporabljene sestavine slovenskega izvora in dodajo ključnik #ŽlikrofiDoma. »Vsi uporabniki, ki bodo sodelovali v akciji, bodo uvrščeni v žrebu za praktične nagrade. Spodbuditi želimo predvsem tiste, ki še niso preizkusili v izdelavi idrijskih žlikrofov. Ravno zato na spletni strani najdejo kratek video z napotki za njihovo izdelavo. Vsekakor bomo veseli tudi takih, ki se še ne upajo lotiti izdelave idrijskih žlikrofov. Veseli bomo namreč tudi kakšne inovativne omake s poudarkom na lokalno pridelanih sestavinah,« dodajajo organizatorji.

Organizacija festivala zaenkrat poteka po načrtu, sporočajo iz Idrije: »Ob tem bo naša akcija potekala vsaj do ponovnega odprtja restavracij in barov, z njo pa želimo spodbuditi obisk Idrije z okolico, ki zaradi razsežnosti gozdov in planot ter prepleta številnih grap in dolin ponuja veliko za narave željnega obiskovalca. Verjamemo, da se bodo obiskovalci v poletnih mesecih ustavili tudi na obroku idrijskih žlikrofov ali druge tradicionalne jedi idrijsko-cerkljanskega območja ter tako podprli lokalne pridelovalce in certificirane ponudnike idrijskih žlikrofov.«


Kljub letošnjim slabim turističnim napovedim pa še vedno načrtujejo Praznik idrijskih žlikrofov, ki bo letos potekal v soboto, 22. avgusta. Napovedi za zdaj kažejo, da bo uresničljiv v svoji načrtovani podobi, so pa organizatorji pripravljeni na rezervne scenarije, če bo potrebna sprememba zaradi trenutnih svetovnih razmer.
 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije