RECEPT
Sočna telečja jetra
Začetnikom se zgodi, da pri praženju jetra preveč zasušijo; če jih zalijemo z vodo, bodo ostala mehka in sočna.
Odpri galerijo
Pražena jetra so bila nekoč zelo priljubljena jed, danes so na jedilniku bolj poredko. Običajno pražimo piščančja, svinjska ali telečja, ki so najbolj cenjena. Ljubitelji dobro vedo, v katerih gostilnah jih lahko naročijo. Kadar jih pripravljamo, zmeraj obstaja nevarnost, da bodo presuha.
Po receptu, ki ga ponujamo danes, jih ne pražimo, ampak dušimo, saj jih takoj na začetku zalijemo z vodo, še bolje je, če imamo jušno osnovo, tako bodo ohranila sočnost in mehkobo, na koncu pa jih vendarle še na hitro zapečemo. Obvezen dodatek sta peteršilj in česen, postrežemo pa jih s kuhanim krompirjem ali polento.
Za 4 osebe:
500 g telečjih jeter
500 g čebule
3 stroki česna
sol, poper, lovorjev list
oljčno olje, maslo
šopek svežega peteršilja
Čebulo očistimo in narežemo na tanke kolobarje. V kozici raztopimo maslo in mu dodamo oljčno olje. Nato stresemo čebulo in lovorjev list, pražimo na srednji temperaturi do zlato rjave barve. Medtem očistimo in dobro osušimo jetra. Narežemo jih na tanke rezine, solimo in popramo ter dodamo čebuli. Zalijemo z malo vode in posodo pokrijemo. Dušimo od pet do sedem minut, potem malo zapečemo in potresemo s sesekljanim česnom in peteršiljem.
500 g telečjih jeter
500 g čebule
3 stroki česna
sol, poper, lovorjev list
oljčno olje, maslo
šopek svežega peteršilja
Čebulo očistimo in narežemo na tanke kolobarje. V kozici raztopimo maslo in mu dodamo oljčno olje. Nato stresemo čebulo in lovorjev list, pražimo na srednji temperaturi do zlato rjave barve. Medtem očistimo in dobro osušimo jetra. Narežemo jih na tanke rezine, solimo in popramo ter dodamo čebuli. Zalijemo z malo vode in posodo pokrijemo. Dušimo od pet do sedem minut, potem malo zapečemo in potresemo s sesekljanim česnom in peteršiljem.
Po receptu, ki ga ponujamo danes, jih ne pražimo, ampak dušimo, saj jih takoj na začetku zalijemo z vodo, še bolje je, če imamo jušno osnovo, tako bodo ohranila sočnost in mehkobo, na koncu pa jih vendarle še na hitro zapečemo. Obvezen dodatek sta peteršilj in česen, postrežemo pa jih s kuhanim krompirjem ali polento.
Predstavitvene informacije
Komentarji:
22:45
Uspešna poslovneža