NEZDRAVO PREHRANJEVANJE

Slaba živila slabijo srce

Nezdravo prehranjevanje ne vodi le v debelost, vpliva tudi na srce: izogibati se moramo nasičenim maščobam, pretirani količini soli in sladkorju.
Fotografija: Slaba nezdrava prehrana ne prinaša le debelosti, ampak tudi ogroža srce.
Odpri galerijo
Slaba nezdrava prehrana ne prinaša le debelosti, ampak tudi ogroža srce.

Ko se boste naslednjič sprehajali med trgovskimi policami in razmišljali, kaj bi jedli, najmanj desetkrat dobro premislite, kaj boste izbrali. Z živili namreč še kako vplivate na svoje zdravje. To dobro vedo kardiologi, ki so naredili seznam desetih jedi, ki jih na jedilniku nikakor ne bi smeli imeti.
Slastna gor ali dol, dolgoročno je strup za srce. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty images
Slastna gor ali dol, dolgoročno je strup za srce. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty images

»To so proizvodi z veliko nasičenimi maščobami. Že vrabci na strehah čivkajo, da so povezani z zastoji srca in rakavimi obolenji,« je opozorila kardiologinja in profesorica z univerze v New Yorku dr. Jennifer Haythe. Govori o predelanih mesninah, kot so denimo slanina, šunka, hrenovke in različne klobase. Omejiti moramo, če ne kar opustiti uživanje teh. Podobno je z rdečim mesom, saj so sočni zrezki, po možnosti pečeni na maslu, polni nasičenih maščob, holesterola in soli, opozarja Haythova. Če ne morete brez rdečega mesa, ga na krožnik položite enkrat na mesec, naj bo nemastno. Izogibajte se tudi maslu, raje jejte veliko zelenjave.
Z jedilnika čim prej črtajte sladkor.
Z jedilnika čim prej črtajte sladkor.

Ob večerih zleknjeni na kavču pred televizijo pogosto posežete po kokicah in čipsu? Napaka. »Ko ga enkrat začneš jesti, ne moreš nehati,« se strinjajo ljubitelji teh nezdravih prigrizkov. Morda boste o čipsu oziroma kokicah razmišljali nekoliko drugače, če poudarimo, da je v njih veliko transmaščobnih kislin pa soli in ogljikovih hidratov. Vse to, seveda če jih redno uživamo, močno poveča nevarnost nastanka srčno-žilnih obolenj.


Prava energetska bomba je tudi pica, predvsem tista iz trgovin ali picerij. Velikokrat so pice, če kuharji res ne izbirajo kakovostnih sestavin, en velik ogljikohidratni obrok, bogat s soljo in topljenim sirom. Če res ne morete zdržati brez, si jo naredite sami doma, pri čemer namesto bele uporabite polnozrnato moko, oljčno olje in sveži kozji sir.

Če vprašate kardiologe, so navadni sokovi boljša izbira od dietnih različic. »V slednjih je aspartam, ki lahko še dodatno spodbudi željo po sladkem,« pravi Sindhu Koshy, kardiolog iz bolnišnice v ameriški zvezni državi Michigan. Sladkorju bi se morali izogibati v velikem loku: ni slab le za zobe in obseg trebuha, temveč tudi za srce. Prav tako se je dobro izogibati kupljenim kosmičem, saj vsebujejo preveč sladkorja in so pravzaprav kot sladica, opozarjajo zdravniki in torej nikakor niso primerni za zajtrk. Raje jejte ovseno kašo, ki ji dodate malo svežega sadja.


Kardiologi se izogibajo tudi belemu kruhu in testeninam, raje posegajo po polnozrnatih izdelkih, ki vsebujejo več vlaknin, zaradi katerih smo dlje siti. Na koncu omenimo jed, ki jo imajo radi tako otroci kot odrasli: ocvrti piščanec. Če ga boste uživali bolj redko, boste srcu naredili veliko uslugo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije