ZDRAVJE

Ohranimo zdrave sklepe: mastne ribe naj bodo večkrat na krožniku

Uživamo živila, ki delujejo protivnetno in vsebujejo maščobne kisline omega-3, vitamin C, mangan, magnezij.
Fotografija: Sodobni način življenja vpliva tudi na sklepe. FOTO: Suriyawut Suriya/Getty Images
Odpri galerijo
Sodobni način življenja vpliva tudi na sklepe. FOTO: Suriyawut Suriya/Getty Images

Hrana, ki jo uživamo, pomembno vpliva na naš organizem, tudi kosti in sklepe. Živila, ki jih izbiramo, lahko ublažijo obstoječe težave. Če se na primer spopadate z artritisom, uživajte hrano, ki blaži vnetja in bolečine v sklepih. Vse več je ljudi, ki bolehajo za artritisom, kar niti ni čudno glede na sodobni, pretežno sedeči življenjski slog, epidemijo debelosti in slabo, nezdravo prehrano, ki temelji na predelanih živilih, ta pa, kot vemo, spodbujajo vnetne procese v organizmu.

Sklepe zaščitimo z zdravim načinom življenja, ki vključuje dovolj gibanja in, kot rečeno, zdravo prehrano, živila, ki vsebujejo maščobne kisline omega-3, beljakovine, magnezij ter vitamina C in K. Mednje na primer spadajo stročnice, fižol, grah, leča, čičerika, ki delujejo protivnetno in pomagajo obnavljati kolagen. Rjavi riž je bogat z magnezijem, ki spodbuja proizvodnjo hialuronske kisline (ta je tako kot kolagen naravno prisotna v našem telesu), ki je pogosta sestavina kozmetičnih izdelkov za ohranjanje mladostnega videza, koristi pa vsem, ki imajo težave s sklepi. Je naravni vlažilec, ki podmaže sklepe pri gibanju, in zelo pomembna za njihovo zdravje.

Mastne ribe naj bodo večkrat na krožniku. FOTO: Sarsmis/Getty Images
Mastne ribe naj bodo večkrat na krožniku. FOTO: Sarsmis/Getty Images

Na seznamu živil, ki jih je dobro uživati za zdravje sklepov, je mastna riba, na primer losos in skuša, ki sta bogata z maščobnimi kislinami omega-3, te pa imajo močno protivnetno delovanje. Poleg tega so te ribe bogate tudi z vitaminom D, ki prav tako ugodno vpliva na zdravje kosti, pri tistih, ki bolehajo za artritisom, pa pomaga blažiti vnetje in simptome.

Na jedilnik je dobro umestiti tudi ovseno kašo in orehe, ti vsebujejo več sestavin, ki delujejo protivnetno, denimo že omenjene maščobne kisline omega-3. Ne pojemo jih v velikih količinah, saj so zelo kalorični, dovolj bo pest na dan. Tudi mandlji so vir maščobnih kislin omega-3, mangana in vitamina E, slednji je močan antioksidant, ki ščiti celice pred propadanjem, mangan pomaga pri proizvodnji glukozamina v telesu, ki ima pomembno vlogo pri izgradnji zdravega hrustanca.

Med začimbami, ki delujejo protivnetno, nikakor ne moremo mimo kurkume, bogata je s kurkuminom, izvleček tega, so pokazale raziskave, pa lahko pomaga blažiti bolečine v kolenu. Ingver izboljša okus čajev, juh, kolačev, koristi pa tudi pri težavah s sklepi: blokira namreč proizvodnjo snovi, ki spodbujajo vnetja v telesu.

Mnoge koristi za zdravje ima česen, med drugim vsebuje sestavine, ki lahko blažijo tveganje nastanka bolezni srca, deluje tudi protivnetno in lahko pomaga blažiti simptome artritisa, obenem pa krepi celotno zdravje organizma.

Mnogi ga ne morejo niti videti, a brokoli velja za eno najbolj zdravih živil, povezuje se ga tudi z nižanjem vnetnih procesov, njegove vsebnosti pa blažijo tudi simptome artritisa. Antioksidanti, vitamini, minerali – vse to je v jagodičevju, ki prav tako blaži vnetja, tako kot oljčno olje: raziskave so pokazale, da lahko redno uživanje oljčnega olja pomaga upočasniti napredovanje artritisa, obenem lajša njegove simptome. Na jedilniku naj bodo tudi citrusi, ki vsebujejo vitamin C, ta krepi imunski sistem pa tudi ščiti sklepe in kosti, pripomore k nastanku kolagena v organizmu, obenem deluje protivnetno. 

Oljčno olje lajša simptome artritisa. FOTO: Getty Images
Oljčno olje lajša simptome artritisa. FOTO: Getty Images

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije