TOŽBA

Zobozdravnica tožila AstraZeneco: trdi, da je po cepljenju proti koroni oglušela

Sodišče je objavilo sodbo.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Leon Vidic, Delo

Zobozdravnica, ki je bila v času cepljenja stara 40 let, je prek svojega odvetnika napovedala pritožbo na današnjo odločitev sodišča. Sodišče v Mainzu je v ponedeljek zavrnilo tožbo nemške zdravnice proti farmacevtski družbi AstraZeneca. Zobozdravnica trdi, da je po cepljenju proti koronavirusu oglušela na eno uho.

»Moje zdravstvene težave zaradi cepiva je potrdilo tudi strokovno mnenje strokovnega združenja. Povsem nerazumljivo mi je, zakaj sodišče teh dokazov ni upoštevalo,« je povedala tožnica, pišejo tuji mediji.

Na začetku sojenja so odgovorni v AstraZeneca povedali, da pred množičnimi cepljenji proti covidu-19 v nobeni študiji ni bil zabeležen niti en primer gluhote.

Zahteva 150.000 evrov odškodnine

Zobozdravnica, ki je bila v času cepljenja stara 40 let, je prek odvetnika napovedala pritožbo na današnjo odločitev sodišča. Od AstraZenece je zahtevala 150.000 evrov odškodnine.

Odvetnik je odločitev sodišča označil za »popolnoma napačno« in opozoril na odločitev sodišča v Bambergu, ki je v svoji sodbi na začetku avgusta, s katero so prav tako obravnavali morebitne zdravstvene težave po cepljenju s cepivom AstraZenece, izrazilo dvom o tem, ali je farmacevtsko podjetje dovolj informiralo bolnike o možnih stranskih učinkih, pišejo mediji.

Spomladi 2021 je nemška vlada odvzela dovoljenje za cepljenje s cepivom tega podjetja zaradi primerov krvnih strdkov, povezanih z njim.

Po zadnjih podatkih odvetniških zbornic je bilo v Nemčiji doslej vloženih 185 civilnih tožb zaradi domnevnih stranskih učinkov po cepljenju proti koronavirusu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije