POMEMBNE UGOTOVITVE

Znanstveniki prvič pridobili gene izumrle živali

Ribonukleinsko kislino so dobili iz 130 let starega primerka tasmanskega tigra. Na Švedskem pravijo, da je to korak naprej do morebitne oživitve izumrlih vrst.
Fotografija: Tasmanski tigri so se ohranili le v muzejih. FOTO: Emilio Marmol Sanchez, Reuters
Odpri galerijo
Tasmanski tigri so se ohranili le v muzejih. FOTO: Emilio Marmol Sanchez, Reuters

Znanstvenikom je prvič uspelo pridobiti ribonukleinsko kislino (RNK) izumrle živali, in sicer tasmanskega tigra, so sporočili raziskovalci z univerze v Stockholmu. Pojasnili so, da ta prelomni uspeh povečuje možnosti za oživitev živali, za katero so mislili, da je za vedno izgubljena.

»RNK še nikoli ni bila pridobljena in sekvencirana iz izumrle vrste,« je povedal profesor evolucijske genomike na univerzi v Stockholmu in eden od vodij projekta Love Dalen. Po njegovih besedah je to majhen korak k temu, da bo v prihodnosti morda mogoče oživiti izumrle vrste.

Pomembne ugotovitve

Dalenu in njegovi ekipi je uspelo na 130 let starem primerku tasmanskega tigra – shranjenega pri sobni temperaturi v švedskem prirodoslovnem muzeju –​ sekvencirati oziroma ugotoviti zaporedje baz RNK. Na podlagi tega so lahko rekonstruirali RNK njegove kože in skeletnih mišic.

Zadnji živeči tasmanski tiger, znan tudi kot tasmanski volk ali tilacin, je umrl v ujetništvu leta 1936 v živalskem vrtu Beaumaris na Tasmaniji. Po evropski kolonizaciji Avstralije je bila žival razglašena za škodljivca, za vsako ubito odraslo žival so oblasti ponujale nagrado.

Znanstveniki so se za oživitev te vrste vrečarja odločili med drugim zato, ker je njegov naravni habitat na Tasmaniji v veliki meri ohranjen. Njihove ugotovitve so sicer pomembne tudi za proučevanje pandemičnih virusov RNK.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije