SEVERNA IN JUŽNA KOREJA

Zgodovinsko: odločni Kim pošilja nov signal

Voditelja Severne in Južne Koreje na zgodovinskem srečanju na črti prekinitve spopadov.
Fotografija: Na Kimovo pobudo sta se voditelja najprej sprehodila čez mejo v Severno Korejo. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Na Kimovo pobudo sta se voditelja najprej sprehodila čez mejo v Severno Korejo. FOTO: Reuters

SEUL – Voditelja Severne Koreje Kim Džong Un in Južne Koreje Mun Dže In sta se zjutraj sestala na demilitariziranem območju med državama, ki uradno še nista končali vojne iz 50. let prejšnjega stoletja. To je bilo doslej šele tretje srečanje predsednikov obeh držav v zgodovini. Na Kimovo pobudo sta se voditelja najprej sprehodila čez mejo v Severno Korejo, nato pa se vrnila v tako imenovano »hišo miru« na južni strani črte prekinitve ognja iz leta 1953.


Signal


Predsednik države, ki je zadnja desetletja razburjala svet s svojim jedrskim programom, Kim, je dejal, da je prišel na srečanje odločen, da pošlje signal za začetek nove zgodovine. Mun je odgovoril, da upa na pogumen dogovor, ki bo veliko darilo celotnemu korejskemu ljudstvu in vsem, ki si želijo miru.

To je bilo doslej šele tretje srečanje predsednikov obeh držav v zgodovini. FOTO: Reuters
To je bilo doslej šele tretje srečanje predsednikov obeh držav v zgodovini. FOTO: Reuters


Vrh predsednikov obeh Korej služi kot podlaga veliko bolj pričakovanemu vrhu med Kimom in predsednikom ZDA Donaldom Trumpom, do katerega naj bi prišlo v začetku junija. Trump si je po seriji žalitev s Kimom premislil in se je odločil za diplomacijo, ki naj bi pripeljala do »denuklearizacije« Korejskega polotoka, čeprav si obe strani izraz drugače razlagata.


Umik vojaških enot


ZDA zahtevajo, da se Severna Koreja odpove svojemu jedrskemu orožju, vendar Pjongjang doslej še ni nakazal, da je pripravljen na tak korak. Pred pogajanji o jedrski razorožitvi zahteva Kim varnostna zagotovila, ki za zdaj še niso natančno opredeljena, vendar pa bodo zagotovo zajela tudi umik ameriških vojaških enot s črte prekinitve spopadov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije