SNEG

ZDA v snežnem metežu

Neurja vzela že 5 življenj, več tisoč ljudi brez elektrike. Odpovedani poleti, obstal cestni promet.
Fotografija: Številni prebivalci ameriške prestolnice so se udeležili Bitke pri Snomikronu. FOTO: Tom Brenner/Reuters
Odpri galerijo
Številni prebivalci ameriške prestolnice so se udeležili Bitke pri Snomikronu. FOTO: Tom Brenner/Reuters

Okužbe so spet ohromile življenje v ZDA, že tako kaotičen konec tedna pa je še dodatno razburkal snežni metež, ki je ustavil letalski in cestni promet, terjal pa je tudi smrtne žrtve.

Podrto drevje je povzročalo preglavice in sejalo smrt. FOTO: Evelyn Hockstein/Reuters
Podrto drevje je povzročalo preglavice in sejalo smrt. FOTO: Evelyn Hockstein/Reuters

Kot poročajo tuji mediji, je močno sneženje zajelo vzhod in jugovzhod ZDA: sneg je povzročil številne preglavice in tudi prometne nesreče; številna vozila so obtičala v metežu, samo v zvezni državi Virginija so obravnavali več sto prometnih nesreč, v snegu je obstalo več kot 500 vozil, promet marsikje ovira podrto drevje. Nevihta je na letalu air force one v oporišču Andrews blizu prestolnice zadržala tudi ameriškega predsednika.

Po poročanju STA so številni Američani ostali brez letalskega prevoza, ko so se konec tedna po praznikih hoteli vrniti domov, po vsem svetu je bilo na prvi delovni dan leta 2022 odpovedanih več kot 4900 poletov, od tega kar 3173 iz ali v ZDA. Z druge strani luže poročajo tudi o smrtnih žrtvah, umrl je petletni deček, na čigar dom se je zaradi močnih sunkov vetra zrušilo drevo, enaka kruta usoda je doletela sedemletno deklico.

V trčenju terenskega vozila in snežnega pluga so umrli še trije. Mnogi so ostali brez električne energije, menda kar 850.000 gospodinjstev, in ogrevanja, marsikje pa so zaprli šole in javne urade. Številni šolarji so drugod pri skrajno nizkih temperaturah zaman čakali prevoz, saj so avtobusi obtičali v snežnem metežu, nekatere linije pa so odpovedali zaradi pomanjkanja voznikov, ki so obležali zaradi covida-19.

Številni Američani pa so se razveselili snežne pošiljke: v Washingtonu, kjer so se razmere že umirile, so priredili množični spopad v kepanju, ki so ga poimenovali Bitka pri Snomikronu. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije