POŽAR

Zaradi tragedije v nakupovalnem središču aretirali ženski

Nakupovalni center, kjer je v požaru umrlo 64 ljudi, je bil zgrajen nezakonito.
Fotografija: Mesto Kemerovo je tri tisoč kilometrov oddaljeno od Moskve. FOTO: Ap
Odpri galerijo
Mesto Kemerovo je tri tisoč kilometrov oddaljeno od Moskve. FOTO: Ap

MOSKVA – Ruske oblasti so danes v povezavi z nedeljskim požarom v nakupovalnem središču v sibirskem Kemerovu aretirali direktorico podjetja, ki ima v lasti nakupovalni center, in vodjo regionalnega gradbenega inšpektorata. Obema grozi večletna zaporna kazen. Skupaj so v okviru preiskave požara, ki je zahteval 64 smrtnih žrtev, aretirali že sedem ljudi.

Vodjo regionalnega gradbenega inšpektorata Tanzilijo Komkovo so aretirali, ker ni sprejela ukrepov za preprečitev uporabe centra, ki je bil zgrajen nezakonito, so sporočili ruski preiskovalci. Nakupovalno središče, v katerem so kino dvorane, trgovine in restavracije, je bilo namreč zgrajeno brez ustreznega dovoljenja, so pojasnili po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.
Komkovi zaradi obtožb zlorabe pooblastil grozi do deset let zapora, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

O pomanjkljivostih so jo večkrat obvestili

Danes pa so aretirali tudi direktorico slaščičarskega podjetja, ki ima v lasti nakupovalno središče, Julijo Bogdanovo. Ugotovili smo, da so podrejeni Bogdanovo, ki je odgovorna za požarno varnost, večkrat obvestili o pomanjkljivostih v protipožarnem sistemu zgradbe, so zapisali v preiskovalnem uradu, vendar pa ni sprejela nobenih ukrepov za odpravo teh pomanjkljivosti, so poudarili. Bogdanovi zaradi obtožb kršitve pravil požarne varnosti, ki so vodile v smrt več ljudi, grozi sedemletna zaporna kazen, navaja dpa.

V okviru preiskave požara, v katerem je umrlo 64 ljudi, od tega 41 otrok, so pred današnjimi aretacijami prijeli že pet drugih ljudi. Med njimi so tudi vodilni predstavniki nakupovalnega središča in uslužbenec varnostnega službe.

Pet dni po požaru se jeza med ljudmi še ni polegla. Tako so številni še vedno šokirani zaradi kršitev, zaradi katerih so ljudje ostali ujeti v zaklenjenih dvoranah, požarni alarm pa je bil v okvari. Preiskava bi lahko po navedbah preiskovalcev trajala do tri mesece.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije