DANSKA

Vrnitev v normalo: na koncertu brez kakršnih koli pogojev 50 tisoč ljudi (VIDEO)

Sproščenost je omogočila visoka precepljenost v državi.
Fotografija: Koncerta danske skupine The Minds of 99 se je na stadionu Parken udeležilo okoli 50 tisoč ljudi. FOTO: Ritzau Scanpix, Via Reuters
Odpri galerijo
Koncerta danske skupine The Minds of 99 se je na stadionu Parken udeležilo okoli 50 tisoč ljudi. FOTO: Ritzau Scanpix, Via Reuters

V Sloveniji bo s 15. septembrom pogoj PCT z redkimi izjemami obvezen za vse zaposlene in uporabnike storitev, zaščitne maske pa bodo morali nositi vsi v zaprtih javnih prostorih in tudi na prostem, če ni mogoče zagotoviti ustrezne razdalje. Na Danskem pa so odpravili še zadnje omejitve, ki so jih oblasti uvedle za zajezitev širjenja novega koronavirusa. V soboto se je koncerta danske skupine The Minds of 99 na stadionu Parken v Köbenhavnu udeležilo 50 tisoč ljudi.

image_alt
Kam sploh še brez PCT? To so izjeme


Medtem ko po vsej Evropi potekajo protesti proti koronskim ukrepom, pa je na Danskem popolno sproščanje ukrepov omogočila visoka stopnja precepljenosti. Covid 19 v tej državi ni več označen kot bolezen, ki ogroža družbo. Tako potrdilo o prebolelosti, cepljenju ali negativnem testu ni več potrebno niti za vstop v nočne klube, danske oblasti pa so ukrepe, med drugim nošenje mask, postopoma ukinjale v zadnjih nekaj mesecih.

Vrnitev v normalo so tako med drugim številni praznovali na koncertu v Köbenhavnu. Organizatorji so sporočili, da je to prvi stadion v Evropi, ki je bil popolnoma zapolnjen od razglasitve pandemije novega koronavirusa. V bližini stadiona, kjer je potekal koncert, so postavili stojnico za cepljenje proti covidu 19. Tudi tako so danske oblasti poskušale mlade prepričati, da se cepijo.

Na Danskem je proti covidu 19 po podatkih Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) v celoti cepljenih 87 odstotkov odraslih. V državi trenutno v povprečju potrdijo približno 500 okužb z novim koronavirusom v enem dnevu, ob reprodukcijskem faktorju 0,7 pa danske oblasti zatrjujejo, da imajo virus pod nadzorom. Minister za zdravje Magnus Heunicke je zatrdil, da vlada ne bo omahovala in bo znova uvedla omejitve, če bo to potrebno. Oblasti pozorno spremljajo število hospitalizacij. Trenutno jih je v državi z nekaj manj kot šestimi milijoni prebivalcev približno 130. Od četrtka rizičnim skupinam omogočajo tudi cepljenje s poživitvenim odmerkom.

Kljub odpravi ukrepov pa za tiste, ki prihajajo iz tujine, nekatere omejitve še vedno ostajajo. Potniki, ki vstopajo na Dansko, morajo še vedno predložiti potrdilo o cepljenju, prebolelem covidu ali negativen test na okužbo, na letališčih pa so obvezne maske.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije