JEDRSKA NESREČA

VIDEO: Poglejte, kako je videti mesto duhov 33 let po černobilski tragediji

Narava si je že skoraj vzela nazaj, kar so ji z naselitvijo na območje odvzeli ljudje.
Fotografija: Černobil. FOTO: Alen Steržaj
Odpri galerijo
Černobil. FOTO: Alen Steržaj

Černobilska nesreča, ki je bila do zdaj najhujša v zgodovini jedrske energije, se je zgodila aprila 1986 v jedrski elektrarni Černobil pri kraju Pripjatu v Ukrajini (takrat del Sovjetske zveze) ob eksploziji jedrskega reaktorja. Nastalo je 400-krat večje sevanje kot ob atomski bombi v Hirošimi. 

Zaradi odsotnosti zaščitne reaktorske zgradbe so se radioaktivni delci razširili prek zahodne Sovjetske zveze, vzhodne Evrope, Skandinavije, Velike Britanije in vzhodnih ZDA. Velika območja Ukrajine, Belorusije in Rusije so bila kontaminirana, kar je povzročilo evakuacijo in preselitev približno 300.000 ljudi. Približno 60 odstotkov radioaktivnega prahu se je odložilo v Belorusiji. 

Zaradi nesreče je ostalo ukrajinsko mesto Pripjat zapuščeno in je verjetno najbolj znano »mesto duhov« na svetu. 33 let po nesreči je sevanje na tem območju upadlo na raven, ki omogoča turistične obiske mesta. Obisk je sicer mogoč samo ob vodenju, ki stane okoli 100 evrov, ni pa dovoljeno raziskovanje na lastno pest. 

Lahko pa v Pripjatu vidimo, kako narava prevzame nadzor nad območjem, če ji ljudje dajo možnost. Zgradbe v mestu se rušijo, zelenje je že skoraj prekrilo ceste in druge asfaltirane površine, drevesa rasejo iz stanovanjskih blokov. Rastje uspešno uničuje zgradbe in zarašča prej urejena območja. Tudi poseljenost z divjimi živalmi narašča, saj so se manjše živali prilagodile na višje stopnje sevanja, večje divje živali pa tam še vedno ne živijo. To potrjuje teze nekaterih znanstvenikov, ki so trdili, da ima sevanje manjši vpliv na živali kot na ljudi. 

V videu, ki ga je z droni posnel Warren Urbexing, si oglejte, kakšen je bil Pripjat pred jedrsko nesrečo in kako je videti zdaj.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije